Duurzaam Bouwen

FSC bos in alle Vlaamse provincies

Voor het eerst zijn er FSC-gecertificeerde bossen in alle Vlaamse provincies. Zopas kwamen er in de bosarme provincie West-Vlaanderen immers enkele FSC-gecertificeerde bossen bij, die het totale areaal FSC-bos in Vlaanderen op 11.605 hectare brengt.

Daar waar tot voor kort enkel FSC-bossen lagen in Vlaams-Brabant en Limburg, volgde begin 2009 een eerste uitbreiding met onder andere extra FSC-gecertificeerde bossen in Antwerpen en Oost-Vlaanderen. Met de uitbreiding in West-Vlaanderen is de eerste regionale spreiding van het FSC-groepscertificaat van het Agentschap voor Natuur en Bos een feit. Bovendien wordt er in het verdere verloop van 2009 nog een bijkomende toename verwacht, verspreid over Vlaanderen.

Voor de bosbeheerders is het FSC boscertificaat van de internationale Forest Stewardship Council (vrij vertaald de ‘Raad voor duurzaam bosbeheer’) een bekroning voor hun werk. “Voor ons is het FSC-label voor onze bossen een bewijs naar de buitenwereld, waarmee we aantonen dat onze bossen op de best mogelijke manier beheerd worden” getuigt ANB-Regiobeheerder Theo Vitse “en bovendien stappen we zo mee in een streven naar beter bosbeheer overal ter wereld”.

Een toename van het areaal FSC-gecertificeerde bossen in onze streken betekent uiteraard ook een verdere toename van de beschikbare volumes van FSC-gelabeld hout van lokale origine. In het voorjaar van 2009 werd in Vlaanderen al 4.000m³ FSC-hout op de markt gebracht en voor de naderende houtverkopen van het najaar zal er nog ongeveer 41.000m³ Vlaams FSC-hout worden aangeboden.

De vraag naar inlands FSC-hout – of bij uitbreiding FSC-hout van West-Europese origine – bij professionele verwerkers in de hout- en papierindustrie blijft systematisch toenemen, onder andere ook onder impuls van de internationale markten. Hopelijk zet dit ook andere bosbeheerders aan tot FSC-certificering. In Luxemburg is de oppervlakte FSC-gecertificeerde bossen de laatste tijd alvast sterk gestegen, en ook in Wallonië en Frankrijk groeit de interesse in FSC-certificering.