Duurzaam Bouwen

FSC-bos in Vlaanderen 'boomt'

Steeds meer bossen in Vlaanderen behalen het FSC-label (Forest Stewardship Council) als garantie voor verantwoord bosbeheer. De laatste maanden steeg de oppervlakte FSC-bos in Vlaanderen immers met ruim 1700 hectare. Voor het eerst gaat het hier ook om private bossen van grote en kleine boseigenaars. Bovendien vindt men nu FSC-bossen in 4 van de 5 Vlaamse provincies.

Het FSC-label van de Forest Stewardship Council wordt wereldwijd aanzien als dé garantie voor hout- en papierproducten afkomstig uit verantwoord beheerde bossen. Wereldwijd is al meer dan 100 miljoen hectare bos FSC gecertificeerd, verspreid over alle continenten.

Ook in België zijn FSC gecertificeerde bossen aanwezig, en dit al sedert een tiental jaren. Sinds kort is de oppervlakte FSC-gecertificeerd bos in Vlaanderen, en dus ook de verspreiding, bijzonder sterk aan het toenemen. Tijdens de laatste maanden steeg de FSC-gecertificeerde bosoppervlakte in Vlaanderen met ruim 1700 hectare, en het scenario voor 2009 voorziet nog een bijkomende stijging.

Vlaamse Overheid resoluut voor duurzaam bosbeheer

De succesformule hierachter is een ambitieus project rond FSC-groepscertificering, dat werd opgestart door het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB) van de Vlaamse Overheid. Het ANB wil via dit project FSC-boscertificering mogelijk maken voor alle goed beheerde bossen in Vlaanderen, van groot tot klein, en zowel voor openbare bossen als voor de vele private boseigenaars. Het Agentschap ziet dit als een logisch gevolg van haar ingezette beleidsinstrumenten om duurzaam beheer van ons Vlaams bosareaal te realiseren.

Primeur: voor het eerst ook privébossen met FSC-certificaat in Vlaanderen

Met deze groeisprong telt Vlaanderen voor het eerst ook private bossen onder een FSC-certificaat. Dit toont alvast aan dat verantwoord bosbeheer én FSC-certificering ook binnen het Vlaamse boslandschap met vele kleine boseigenaars best haalbaar is. De recent gecertificeerde private bossen variëren in oppervlakte van amper 0,23 ha tot 77 ha, en omvatten bossen in eigendom van particulieren, maar bijvoorbeeld ook van de Universiteit Gent en Leuven. Daarnaast behaalden recent ook heel wat openbare bossen van Vlaamse steden, gemeenten en provincies een FSC-boscertificaat.

Bijna 10.000 ha Vlaams FSC-bos

In totaal telt het FSC-groepscertificaat nu 5.215 ha FSC-bos, verspreid over Vlaanderen. Daarnaast beschikt de Vlaamse overheid nog over twee individuele FSC-certificaten voor het Vlaamse deel van het Zoniënwoud en voor het boscomplex Meerdaalwoud-Heverleebos-Egenhovenbos. De totale oppervlakte FSC-bos in Vlaanderen bedraagt hiermee momenteel 9.728 ha (1).

Het groeiende aanbod FSC gecertificeerde bosoppervlakte in Vlaanderen heeft als logisch gevolg dat ook het aanbod hout met het FSC-label verder zal toenemen en meer verspreid in Vlaanderen beschikbaar zal zijn. Voor de houtverwerkende industrie in Vlaanderen is dit niet onbelangrijk. Hout, als duurzame grondstof, heeft met het FSC-label alvast nog een extra troef op de markt.