Architectuur

Expositie in Kunsthal over werk van Hundertwasser

Voor het eerst is deze zomer in Nederland een groot overzicht te zien van de architectuurmodellen van de Oostenrijkse kunstenaar en architect Friedensreich Hundertwasser. De tentoonstelling, die van 29 mei tot en met 5 september te zien is in de Kunsthal, gaat in op zijn fantasierijke, eigenzinnige en veelzijdige ontwerpen.

Friedrich Stowasser (1928-2000), alias Friedensreich Hundertwasser, stond aanvankelijk bekend om zijn kleurrijke schilderijen, performances en alternatieve levenswijze. In de jaren zeventig ontwikkelde Hundertwasser eigenzinnige concepten over architectuur. De namen van zijn ontwerpen, zoals Spleetogenhuis, Terrashuis en Spiraalhuis spreken voor zich.

Moderne Gaudi
In de jaren tachtig bracht Hundertwasser zijn theorieën in de praktijk en bouwde hij als een moderne Antoni Gaudí fantastische architectuur. Hij bedacht, bouwde en bekleedde verschillende al dan niet bestaande gebouwen. Kleurgebruik in de architectuur was voor Hundertwasser net zo belangrijk als in de schilderkunst. Hij bleef dan ook een schilder die huizen omvormde en zich niet hield aan de gebruikelijke normen van de academische architectuur. Ecologie en fantasie vormden de uitgangspunten voor zijn ontwerpen.

De tentoonstelling in de Rotterdamse Kunsthal is in samenwerking met het KunstHaus Wenen tot stand gekomen.