Verwarming & Sanitair

Experimentele woning met warmtewinmuur in Zutphen

Recreatiepark Vesting De Bronsbergen in Zutphen heeft een noviteit op het gebied van energiebesparing. Onlangs is hier begonnen met de bouw van een experimentele woning die is voorzien van een innovatief en trendsettend verwarmingssysteem. Een warmtewinmuur zet zonnewarmte om in warmte voor de woning.
Het principe van dit nieuwe systeem is ontwikkeld door ir. L.W. Koot uit Schoorl. Het innovatieve karakter van het verwarmingssysteem is gebaseerd op een zogenoemde warmtewinmuur. Deze muur, als een buitengevel van de woning op de zon georiënteerd, vangt zonnestraling op en onttrekt thermische energie aan de omgevingslucht. Via watervoerende slangen in deze warmtewinmuur wordt de gewonnen warmte naar een warmtepomp gevoerd. Deze warmte heeft een lage temperatuur en wordt door de warmtepomp naar een bruikbaar hogere temperatuur gebracht. De warmte die de warmtepomp dan afgeeft, kan via de vloer- en wandverwarming, de vertrekken in de woning op de gewenste ruimtetemperatuur brengen en houden. Het voordeel van dit systeem is dat door de warmtewinning uit de omgeving het energiegebruik in de woning sterk wordt beperkt tot de geringe hoeveelheid elektrische aandrijfenergie van de warmtepomp. De woning is daarom gasloos gemaakt en heeft dus geen aardgas meer nodig. Bovendien bevat de woning andere energiebesparende voorzieningen, zoals een zonneboiler, een PV-dak en een uitgebalanceerde ventilatie.

Initiatiefnemer van het proefproject Koot heeft voor de beproeving van de warmtewinmuur subsidie van de Nederlandse Onderneming Voor Energie en Milieu (Novem) gekregen. Op 28 januari van dit jaar wordt de officiële eerste handeling uitgevoerd door de burgemeester van Zutphen.