Algemeen

Europese bouwvakkers protesteren tegen uitbuiting

Meer dan duizend bouwvakkers uit diverse Europese landen hebben woensdag 12 juni luidkeels geprotesteerd tijdens een vergadering van het Europees Parlement in Straatsburg. Ze zijn boos over de karige voorstellen die de rapporteur van het Europees Parlement heeft gedaan in het kader van de Handhavingsrichtlijn. Deze moet het probleem van grensoverschrijdende uitbuiting en sociale dumping aanpakken.

Elk jaar wordt meer dan een miljoen werknemers uitgebuit die tijdelijk in een ander Europees land gedetacheerd zijn. Hun sociale verzekeringen worden niet betaald, ze krijgen structureel te weinig loon, hun overuren worden niet vergoed, ze werken een exorbitant aantal uur zonder rustpauzes en bedrieglijke werkgevers passen illegale looninhoudingen toe. Bovendien verplichten werkgevers hun werknemers om als schijnzelfstandige te werken.

Achterdeurtjes
De voorgestelde Handhavingsrichtlijn biedt het Europees Parlement de kans een eind te maken aan deze structurele uitbuiting. De richtlijn zou wettelijke, administratieve en praktische achterdeurtjes kunnen afsluiten die nu nog bestaan. Ze zou de controlemogelijkheden en internationale samenwerking tussen arbeidsinspecteurs kunnen versterken en duidelijke verantwoordelijkheden van hoofdaannemers kunnen vastleggen voor sociale fraude gepleegd door onderaannemers.

Geen erkenning
Volgens Domenico Pesenti, voorzitter van de Europese Federatie van Bouw- en Houtarbeiders EFBH, "erkent de rapporteur van het Europees Parlement de bestaande problemen jammer genoeg niet. En lost hij ze dus ook niet op. Hij spitst zich toe op softe beleidsmaatregelen zonder het echte probleem aan te pakken: grensoverschrijdende sociale dumping en uitbuiting van werknemers."

De EFBH eist dat het Europees Parlement op 20 juni aanstaande wezenlijke en tastbare aanpassingen aan de Handhavingsrichtlijn aanbrengt. Zodat de arbeidsvoorwaarden van gedetacheerde werknemers daadwerkelijk kan verbeteren.

Ook interessant


Build for Life