Algemeen

Europa wil staalsector op hoger niveau brengen

Een van de eerste taken voor het Europese Staal Technologie Platform is de productie van staal zelf schoner te maken.

“Staal is een sleutelsector voor Europa. De Europese staalindustrie heeft de laatste jaren grondige veranderingen ondergaan maar er is nog veel meer te doen. Meer research en investeringen zijn nodig om concurrerend te blijven en de uitdagingen van de globalisering en van duurzame ontwikkeling aan te kunnen.”

Dat zei Philippe Busquin, Europees commissaris voor onderzoek, bij de aanvang van het nieuwe Europese Staal Technologie Platform. Daarin willen Corus, Arcelor, Ispat, Thyssen-Krupp en de andere grote staalfabrikanten samen met de overheid en onderzoeksinstellingen de Europese staalsector op een hoger niveau brengen.
Busquin: “Het platform wil de sector helpen de uitdagingen aan te kunnen van de wereldwijde marktplaats, veranderende patronen van vraag en aanbod en van het milieu.”
De Europese staalindustrie produceert jaarlijks ongeveer 160 miljoen ton staal, wat goed is voor een omzet van 90 tot 100 miljard euro per jaar. De landen die op 1 mei tot de Unie toetreden, brengen nog eens een productie van 26,1 miljoen ton per jaar mee. De bedrijven in de huidige EU bieden gezamenlijk werk aan 250.000 mensen. Daarbij gaat het alleen om de feitelijke staalproductie. Worden de staalverwerkende bedrijven meegeteld dan komt de werkgelegenheid enkele malen hoger uit.
Dertig jaar geleden was de staalsector in de EU echter nog goed voor 774.000 banen. “In de jaren daarna heeft de sector een grondige herstructurering en verschillende crises doorgemaakt.
Sinds de jaren negentig is echter sprake van een nieuwe opleving door nieuwe technologieën en moderne productieprocessen. Privatisering en grensoverschrijdende fusies (zoals Corus) hebben de concurrentiekracht eveneens versterkt.”
Sinds die tijd worden steeds meer producten van Europese staalfabrieken naar andere landen en werelddelen uitgevoerd.

Schoner
Een van de eerste taken voor het platform is de productie van staal zelf schoner te maken. Vooral de uitstoot van CO2 moet danig verminderen, zodat de staalfabrieken kunnen voldoen aan de nieuwe EU-richtlijnen op dit gebied. Hoewel de CO2-uitstoot per ton staal de afgelopen vijftig jaar is gehalveerd, zijn de staalfabrieken nog altijd verantwoordelijk voor 6 procent van de totale CO2 uitstoot in de EU.
Voor verder onderzoek op dit gebied – waaraan Corus actief meewerkt – is bijna 40 miljoen euro beschikbaar. Daarnaast zal het platform zich echter ook bezighouden met de ‘ontwikkeling van nieuwe producten en ‘staaloplossingen’ voor velerlei toepassingen.
“Research is een sleutelfactor om er voor te zorgen dat de staalindustrie haar leidende rol kan behouden in een steeds concurrerender wereld,” aldus Busquin.
Build for Life