Bedrijfsnieuws

Essent daagt Siemens om vertraging bouw centrale

Essent daagt het techologieconcern Siemens voor de rechter wegens de vertraging van de bouw van de warmtekrachtcentrale bij de Antwerpse haven. Het energiebedrijf eist in kort geding dat Siemens de centrale voor 5 september gebruiksklaar oplevert. Opdrachtgever Essent lijdt 2 tot 3 miljoen euro schade door de vertraging in de bouw, zo blijkt uit de dagvaarding.

Donderdag 1 juni treffen beide partijen elkaar in kort geding voor de rechtbank in Den Haag. Essent zegt mogelijk 100 miljoen euro bijkomende schade te lijden als de centrale niet tijdig afkomt. De centrale had aanvankelijk eind 2005 in bedrijf moeten komen. Essent heeft al meerjarige afnamecontracten voor levering van elektriciteit, stoom en gedemineraliseerd water afgesloten met het chemieconcern Ineos.

Essent, het grootste energiebedrijf van Nederland, wil in afwachting van het kort geding geen commentaar geven op de kwestie.

In de warmtekrachtcentrale, die voldoende stroom produceert om heel Antwerpen te voorzien, wordt gelijktijdig elektriciteit en stoom geproduceerd. Door deze warmtekrachtkoppeling wordt een aanzienlijke brandstofbesparing bereikt.
Build for Life