Duurzaam Bouwen

Ericis bouwt duurzame kantoorgebouwen

Projectontwikkelaar Ericis uit Gouda zet drie groene kantoorgebouwen neer. Hoewel de huur hoger is dan bij een conventioneel kantoor, zijn de totale kosten beduidend lager en staat de duurzaamheid vast. `De energiekosten worden extreem laag`, zegt directeur-eigenaar Donald Dinkelaar. Dit is te danken aan de toepassing van duurzame bouwmaterialen en -systemen.

Ericis bouwt het project, Gouwezone geheten, in eigen beheer (zonder aannemer) en houdt de kantoren vooralsnog in eigen portefeuille. `Wij willen de meest duurzame projectontwikkelaar van Nederland worden`, zegt Sabine Bentvelzen van Ericis. De servicekosten, die onder meer bestaan uit energie, onderhoud en schoonmaak, zijn circa 8 tot 12 euro per m2 per jaar, tegen 30 tot 40 euro per m2 per jaar bij conventionele gebouwen.

De duurzaamheid van de kantoorpanden is objectief vastgesteld. De houten vliesgevels, die aan de buitenzijde zijn afgewerkt met aluminium, bieden een substantiële bijdrage aan de duurzaamheid. Het Nederlands instituut voor bouwbiologie en -ecologie heeft aan het HV60-vliesgevelsysteem een Dubo-keur toegekend. Verder wordt gewerkt aan een cradle-to-cradlecertificaat van het Environmental Protection Encouragement Agency van Michael Braungart.

Gebaseerd op: Cobouw