Algemeen

Erfgoed(kleurt je)dag

Op zondag 23 april wordt de 6de editie van de Erfgoeddag georganiseerd. Honderden musea, archiefinstellingen, heemkringen, cultuurdiensten en andere erfgoedzorgers laten je via alle kleuren van de regenboog kennis maken met het cultureel erfgoed in Vlaanderen en in Brussel.

De jaarlijkse Erfgoeddag laat jong en oud kennismaken met de voorwerpen en verhalen, of het roerend en immaterieel erfgoed.

Met het thema ‘in kleur’ staat nu al vast dat het een bonte Erfgoeddag zal worden. Erfgoeddag belicht dit jaar de historische en actuele omgang met kleur. Je (her)ontdekt de betekenissen van kleur. Geel bijvoorbeeld, associëren we vandaag met zon, vitamine C en gezondheid. In de middeleeuwen lag het anders en stond geel voor zotheid, smart en oorlog.

Het cultureel erfgoed levert bovendien bijzonder kleurrijke verhalen op, zoals over de oorsprong van pigmenten en kleurstoffen. Op het gebruik van indigo, een dure blauwe kleurstof gemaakt van planten uit India stond in de 18de eeuw de doodstraf in Frankrijk. Of over het scharlakenrood een kleurstof dat gewonnen werd uit de cochenilleluis en waarop Spanje enkele eeuwen lang het monopolie bezat.

Op de Erfgoeddag zijn er meer dan 800 gratis activiteiten die je het erfgoed via kleur laten ontdekken. Hieronder krijg je alvast een voorsmaakje uit het programma.
In het MoMu in Antwerpen kan je naar een tentoonstelling over historische modekleuren. Wie schilderwerken op stapel heeft staan, kan gratis advies krijgen in het kleurenkabinet in Gent. In Turnhout tonen restaurators hoe je kleuren in oude voorwerpen zo goed mogelijk kan bewaren. En voetbalfan of niet, maar in het Sportimonium in Hofstade hoor je meer over de oorsprong van onze Rode Duivels. Heb je tot slot even genoeg van al dat kleurengeweld, dan kan je naar het S.M.A.K. in Gent waar kleurloosheid centraal staat via witte, zwarte en grijze kunstwerken.

Ook dit jaar is er heel wat te doen voor kinderen. Zo kan je in Brussel een workshop hennaschilderen volgen, in het Stadsarchief van Brugge kan je je eigen wapenschild ontwerpen en inkleuren en in Sint-Niklaas is er een zoektocht naar het zwarte manneke.

Extra! Voor én na de Erfgoeddag kunnen kinderen tussen 8 en 12 jaar een gratis doeboekje voor thuis ophalen in de openbare bibliotheek. In het boekje geeft Eddie, de grijze muis je allerlei tips en weetjes over kleur.
Build for Life