Algemeen

Enorm lichtobject ‘The Sphere III’ te zien in Westerpark Amsterdam

Enorm lichtobject ‘The Sphere III’ te zien in Westerpark Amsterdam
Foto: Klein Media
In het Westerpark kun je vanaf vrijdag 11 december het enorme lichtobject The Sphere III van kunstenaar Clifton Mahangoe gratis bewonderen. Na het enorme succes van The Sphere II in 2014 heeft Mahangoe dit jaar voor het Westerpark een nieuwe Sphere gecreëerd. Overdag is The Sphere III (diameter 5 meter) een autonoom kunstwerk, dat wordt uitgelicht door zonlicht. Tijdens zonsondergang komt The Sphere III op en transformeert naar een prachtig driedimensionaal lichtobject, dat per seconde verandert van beeld. In samenwerking met het nabijgelegen Hotel Gustafson kunnen bezoekers The Sphere I,II en III voor het eerst ook als serie zien.

Deel van het oneindige

De artiest Clifton Mahangoe probeert in zijn werk de ervaring van ruimte, tijd en licht over te brengen. ‘’Ik gebruik licht en projectie om beelden te schilderen, verhalen te vertellen en deze met elkaar te verbinden’’, legt hij uit. De cirkelvorm die je in veel van zijn werk terug ziet, typeert voor hem de oneindigheid. ‘‘The Sphere III staat voor een beschaving zonder vaste vorm, waar wij allemaal onderdeel van zijn. Het is een illustratie van de natuur waar geen vaste vorm bestaat, waarin alles altijd in beweging is,’’ zegt Mahangoe.

The Sphere III is te ervaren op het Westergasfabriekterrein, op het Stenenpleintje tegenover de Espressofabriek. Het is van 11 december tot en met 12 januari vrij te bezichtigen. In deze periode is er ook een expositie van Clifton Mahangoe in pop-up hotel Gustafson, gevestigd op het Westergasfabriekterrein in het voormalige stadsdeelkantoor.

Over The Sphere

De betekenis van The Sphere is tweeledig: enerzijds weerspiegelt zij de macrokosmos en anderzijds de microkosmos. In de macrokosmos verschijnt onze planeet als een nietig stipje in onmetelijkheid. In de microkosmos beschouwen we de werkelijkheid op atomair niveau en worden we getroffen door een beeld dat zeer sterke gelijkenis vertoont met het heelal, niet alleen in vorm maar ook in bewegelijkheid. The Sphere omsluit beide impressies.
www.cliftonmahangoe.com

Ook interessant


Build for Life