Duurzaam Bouwen

Enfinity opent zonne-energie park in de Haute-Provence

Groenestroombedrijf Enfinity opent een nieuw zonne-energiepark in Les Mées, ongeveer 70km ten zuiden van Gap. Met zijn 38 ha grote oppervlakte en productievermogen van 18,2 MWp is de site in zijn soort één van de grootste van Europa. De inauguratie kadert binnen de 4de editie van de Europese Dagen van de Zonne-Energie van 9 tot 15 mei.
Enfinity stak letterlijk de stekker in het stopcontact bij de inhuldiging van een nieuw zonnestroompark in Les Mées. Dit stadje bevindt zich op 70 km van Gap in de Zuid-Franse Haute-Provence. Maar liefst 79.000 panelen staan er naar de zon gericht. De site beslaat 38 ha, of 25 voetbalvelden, en is daarmee als “grondinstallatie” één van de grootste zonnestroomparken van Europa. De totale productiecapaciteit is op jaarbasis goed voor de stroomvoorziening van 9.000 gezinnen.

Het zonne-energiepark is gebouwd op het plateau van Puimichel, in de gemeente Les Mées. De streek staat bekend als één van zonnigste van Frankrijk met een potentieel van jaarlijks 1.556 kWh per m2 aan zonnestroom. De hoogte van 800m biedt het bijkomend voordeel van een goede ventilatie. Deze gunstige omstandigheden maken Les Mées en Puimichel ideaal voor een bovengemiddelde productie van zonnestroom wat zich vertaalt in een rendement dat 10 à 15% boven de norm ligt.

Het is hierbij opvallend hoe Enfinity in zijn ambitie om elke vorm van landschapsvervuiling tegen te gaan, het park perfect heeft weten te integreren in de natuurlijke omgeving van het plateau van Puimichel. Voor de schapen van de plaatselijke boeren is op het terrein een grasveld met een variëteit aan grassoorten aangeplant. Bovendien is er geen sprake van betonnen draagstructuren zodat het terrein, op het einde van de levensduur van de installatie na 20 jaar, terug gemakkelijk inzetbaar is voor agricultuur.