Duurzaam Bouwen

Energiezuinige woningen vergen holistische benadering

Het internationale concern Velux tracht met het project Model Home 2020 energiezuinige en comfortabele woningen te bouwen, en dat vergt een holistische benadering. De technische toepassingen, het bewonersgedrag, het comfort en gezondheid zijn met elkaar verbonden. Harold van den Koedijk van Velux verklaart dat een energiezuinige woning alsnog heel onzuinig kan zijn als geen rekening wordt gehouden met het bewonersgedrag.

De eerste experimentele woning van Velux werd gebouwd in het Deense Aarhus. Een gezin met twee kinderen bewoont het huis en wordt het komende jaar gevolgd. Het ontwerp van de woning voorziet in gebruik van passieve energie en daarnaast wordt energie opgewekt met zonnepanelen. Een actieve gevel op het dak zorgt voor CO2-gestuurde ventilatie en een sensorgestuurde zonwering zorgt voor de juiste temperatuur in huis. Glas beslaat 40% van het totale oppervlak. Het daglicht komt van meerdere kanten de woning in.

De Model Home projecten zullen aantonen hoe het ontwerp aangepast moet worden aan de plaatselijke omstandigheden. Het tweede Model Home wordt eveneens in Denemarken gebouwd. Het betreft het universitaire Green Lighthouse, onderdeel van de faculteit natuurkunde.

Gebaseerd op: Cobouw