Domotica

Energiebesparing biedt kansen voor domotica

Efficiënter energieverbruik is de belangrijkste reden om voor domotica in huis te kiezen (38%). Luxe/comfort volgt op een tweede plaats met 34%. Veiligheid (11%) en het oplossen van lichamelijke problemen (10%) volgen beiden op afstand. De positionering van domotica is momenteel vooral gericht op het vergroten van comfort en veiligheid in huis. Echter, de trend van energiebesparing en milieubewustzijn biedt kansen om mensen over te halen domotica in huis toe te passen. Dit blijkt uit onderzoek dat USP Marketing Consultancy heeft uitgevoerd.

Alleen jongeren en hogere inkomens vinden luxe en comfort belangrijkst Waar de focus een aantal jaar geleden vooral lag op het vergroten van het comfort en de veiligheid in huis, lijken veel mensen zich nu ook bewust van de gunstige effecten op het energieverbruik door gebruik van domotica. Dit blijkt breed gedragen te worden onder Nederlandse woonconsumenten, alleen voor jongeren (onder de 35 jaar) en voor de hogere inkomens (boven 3000 euro netto per maand) is luxe en comfort belangrijker dan het mogelijk efficiëntere energieverbruik.

Automatische regelsystemen voor verwarming en verlichting meest gewild De potentie voor domotica is groot. Uit dit onderzoek blijkt dat slechts 10% van alle respondenten zegt helemaal geen behoefte te hebben aan domotica toepassingen in de huidige of toekomstige woning. Hierbij dient wel opgemerkt te worden dat alleen naar behoefte is gevraagd en de daadwerkelijke aanschaf minder zal zijn, onder andere afhankelijk van de prijs. Regelsystemen voor automatisch inschakelen (op basis van tijd, beweging of plaats in de woning) van verwarming en verlichting blijken het meest populair te zijn. Ongeveer 30% van alle respondenten zegt hier wel behoefte aan te hebben. Dit zijn ook toepassingen waarvan slechts een klein gedeelte zegt deze al in de huidige woning te hebben (minder dan 10%) en juist ook toepassingen waar energie mee bespaard zou kunnen worden bij effectieve inzet. Andere populaire toepassingen, die ook al op grotere schaal in bestaande woningen worden toegepast zijn elektronische dimmers (25% al aanwezig, 25% behoefte), een brand- of rookalarm met automatische melding bij brandweer (18% al aanwezig, 24% behoefte) en thermostatische mengkranen (47% al aanwezig, 24% behoefte).

Niet alleen voor 55-plussers

Uit onderzoek door USP Marketing Consultancy in 2006 bleek al dat, waar verwacht werd dat met name 55-plussers behoefte hebben aan domoticatoepassingen in de woning, er wel degelijk ook kansen liggen bij 55-minners. Dit blijkt nog steeds zo te zijn. Logischerwijs hebben 55-plussers meer behoefte aan elementen die te maken hebben met veiligheid en zorg, zoals 24-uurs personenalarmering, mobiliteitsbewaking en een videofoon of video-intercom. Echter, de interesse bij 55-minners is voor de overige producten vaak groter. Naast het efficiëntere energieverbruik zien zij ook het comfort, dat een aantal toepassingen met zich meebrengt, als belangrijk voordeel. Ook staan zij minder huiverig tegenover technische toepassingen in huis met eventuele verbinding met internet.