Duurzaam Bouwen

Energie uit rioolwater in Brussel

In een riool in Molenbeek is een testinstallatie geplaatst om energie te halen uit rioolwater. Na de winter moet blijken of de test succesvol is. Onder de kruising van de Gentsesteenweg en de Mirtenlaan zijn bij de renovatie van een riool warmtewisselaars geplaatst. Die voeren warmte naar een warmtepomp, die dan energie recupereert.

"Het rioolwater geeft heel wat warmte af, normaal gezien bedraagt de temperatuur 12 tot 15 graden, maar in deze periode loopt dat op tot 20 graden", vertelt Olivier Broers van Vivaqua aan Brusselnieuws.be. Energie uit rioolwater kan dienen voor de verwarming van huizen. "Dat haalt de energierekening naar beneden en er is geen CO2-uitstoot."

Als de resultaten van de test positief zijn, kan Vivaqua de installatie in de toekomst toevoegen aan riolen die gerenoveerd worden.

In Vlaanderen werden al studies uitgevoerd naar energiewinning uit rioolwater, maar concrete projecten zijn er nog niet. In Nederland, onder meer in Arnhem en Raalte, zijn er wel al gelijkaardige initiatieven.

Ook interessant