Algemeen

Het wat en hoe van de rioleringskeuring

Sinds 1 juli 2011 is volgens het Algemeen Waterverkoopreglement in Vlaanderen de keuring van het rioleringsstelsel voor de gescheiden afvoer van regen- en afvalwater in woningen en gebouwen verplicht. Dit wordt opgelegd door het Algemeen Waterverkoopreglement, dat verder ook de rechten en plichten van leverancier, rioolbeheerder en klant uitlegt. Bureau Notermans, dat een team van erkende rioolkeurders ter beschikking heeft, geeft tekst en uitleg.

Het is allereerst nuttig te weten wanneer een keuring verplicht is. Dit is het geval bij elke nieuwbouw en belangrijke verbouwing, na vaststelling van inbreuk op de wetgeving of bij de aanleg van een gescheiden riolering op het openbaar domein wanneer wordt afgekoppeld naar privé-domein. Kortom: alle aansluitingen die gebeuren of gebeurd zijn na 1 juli 2011 zijn onderworpen aan de keuring, ongeacht de datum van de bouwvergunning.

"De effectieve keuring vindt best plaats net voor of net na de aansluiting op het openbaar rioleringsstelsel," aldus Bureau Notermans. "Hiervoor moeten de regenwater- en droogweerafvoer wel volledig geïnstalleerd zijn." Bij de keuring moeten ook een aantal documenten aanwezig zijn, zoals de bouwvergunning met bouwplannen, de aanstiplijst, een onderdelenlijst en technische fiches van de gebruikte onderdelen (bv. regenwaterputten). Wanneer de installatie niet meer zichtbaar is, zijn ook foto's van de rioleringsonderdelen en aansluitingen vereist.

Lees verder op Architectura
Build for Life