Verwarming & Sanitair

Eneco zet robot in voor inspectie warmtenet

Energiebedrijf Eneco is woensdag begonnen met een proef om met een robot de buizen van de stadsverwarming te inspecteren. Volgens een woordvoerder gaat het om een geheel nieuwe ontwikkeling. "Op deze manier kunnen we in het systeem rondkijken en de boel heel grondig inspecteren'', aldus de woordvoerder.

Robot
De robot beweegt zich in de buizen voort. Het apparaat stoot ultrasone geluidsgolven uit die worden weerkaatst door de buiswand. Aan de hand daarvan kunnen technici zien wat er eventueel mis is. Een camera houdt het verloop van de inspectie in de gaten.

Lek
Vorig jaar ontstond net voor de kerstdagen in de Hoogstraat in Rotterdam een groot lek in het stadsverwarmingssysteem. Miljoenen liters kokend heet water stroomden de Koopgoot in. Mensen raakten gewond, winkelruimtes liepen onder water. Uit onderzoek bleek dat de buis van buitenaf was aangetast door grondwater.

Inspecties
Eneco besloot tot extra inspecties en om een proef te doen met inspectie van binnenuit. Het robotsysteem heeft het bedrijf afgekeken van de olieindustrie die al veel langer op deze manier inspecties uitvoert. Ook worden robotcamera's al jaren ingezet om rioleringen van binnen te controleren. Volgens de woordvoerder van Eneco is het voor het eerst dat het systeem in een stadsverwarmingnet is toegepast.

Koud water
Om de robot zijn werk te laten doen is het warme water tijdelijk vervangen door koud water. Het gaat om een stuk van 200 meter op de Westblaak in het centrum van de stad. Mocht de proef slagen, dan wil Eneco het hele systeem op deze manier inspecteren. De stadsverwarmingsbuizen hebben een diameter van 50 centimeter.