Algemeen

Elke Belg verbruikt 90 badkuipen per dag

Elke Belg verbruikt gemiddeld 7.400 liter of 90 badkuipen water per dag. Daarmee staan we volgens een rapport van het Wereldnatuurfonds (WWF) bovenaan de West-Europese lijst. Het WWF wil meer aandacht voor verborgen waterverbruik.
De organisatie geeft enkele voorbeelden van producten met een groot waterverbruik. Zo kwam de som voor 1 glas bier op 75 liter water. Maar vooral bereide vleesproducten slorpen veel water op. Voor 1 liter koemelk is volgens het WWF 1.000 liter water nodig, voor 1 kilo kippenvlees 3.000 liter water.

Het WWF waarschuwt voor "verborgen waterverbruik". Het berekende dat driekwart van het waterverbruik "extern" is. Het gaat om water dat gebruikt is voor landbouw- en industrieproducten die in ons land ingevoerd worden, bijvoorbeeld katoen, koffie of graan.

Vaak komen die producten dan ook nog uit landen die zelf met een grote waterschaarste te kampen hebben zoals Pakistan, India of Oekraïne. Volgens het WWF is België daarom mee verantwoordelijk voor de waterschaarste in die landen.

Het WWF roept bedrijven op om hun "watervoetafdruk" te berekenen om zo een zicht te krijgen op de milieu-impact van hun productie. Dan kan er ook worden ingegrepen. Aan de consumenten vraagt het WWF om minder vlees te eten en zo weinig mogelijk eten weg te smijten.
Build for Life