Bedrijfsnieuws

Electrabel twijfelt aan overname Distrigas en Fluxys

De Belgische elektriciteitsproducent Electrabel betaalt mogelijk minder voor de overname van de belangen van Tractebel in de Belgische aardgasmaatschappijen Distrigas en Fluxys dan de beurswaarde van die belangen. Dat zei Willy Bosmans, de gedelegeerd bestuurder van Electrabel en Distrigas. Hij sluit zelfs niet uit dat de overname nog afspringt. De koersen van Distrigas en FLuxys zijn het voorbije halfjaar sterk gestegen.

Electrabel bestudeert al sinds eind 2002 de overname van het belang van telkens 47 procent dat Tractebel in Distrigas en Fluxys aanhoudt. De studie wordt uitgevoerd door een comité van onafhankelijke bestuurders van Electrabel, omdat Tractebel een belang van 46,5 procent heeft in Electrabel en er derhalve een risico is op belangenvermenging.

Al van in het begin zei Electrabel dat het niet meer zou bieden dan de beurskoers van Distrigas en Fluxys omdat het anders verplicht is een openbaar bod op alle aandelen uit te brengen. De operatie heeft een strategisch belang voor Electrabel, omdat die veruit de grootste afnemer van aardgas van Distrigas is. Fluxys is de uitbater van het Belgische transportnetwerk voor aardgas.

Zowel Distrigas als Fluxys is zeer sterk gestegen op de beurs. Sinds nieuwjaar is de koers van Distrigas met 49 procent geklommen, terwijl de beleggers Fluxys 55 procent hoger stuurden. Een openbaar bod zou daarom zeer duur zijn.
Build for Life