Algemeen

Eindhoven concentreert locaties voor hoogbouw

Eindhoven heeft vier plekken aangewezen waar in de toekomst hoogbouwplannen ontwikkeld mogen worden. De stad wil zo veel mogelijk hoogbouw concentreren om juist het wonen in groene wijken blijvend te koesteren. De vier plekken zijn het centrum (en dan met name rond het station), rond Winkelcentrum Woensel, het gebied Westcorridor (tussen Philips Stadion en Meerhoven) en in de buurt van een derde treinstation dat mogelijk bij Acht komt.

Aan de zogenoemde hoogbouwvisie was volgens verantwoordelijk wethouder Mary Fiers behoefte omdat er steeds meer woon- en kantoortorens – en plannen daarvoor – verschijnen in de stad. Het stuk ligt tot 10 oktober ter inzage bij de gemeente. Op 6 oktober vindt een stadsdebat over het onderwerp plaats. Na de inpraakperiode wordt het definitieve stuk voorgelegd aan de gemeenteraad. Dat is naar verwachting eind dit jaar. Volgens wethouder Fiers is Eindhoven de hoogtevrees inmiddels wel voorbij.

'Hoogbouw biedt immers ook mogelijkheden om de omgeving op maaiveldniveau mooi en groen in te richten.' Daarbij móet Eindhoven ook wel, want volgens het Centraal Planbureau zal de stad zeker nog tot 2015 blijven groeien. Daarnaast daalt het gemiddeld aantal personen per woning. Eindhoven zal dus voorlopig woningen moeten bijbouwen. En omdat de plattegrond van de stad zo goed als volgebouwd is, zullen die woningen veelal omhoog gaan.

Ondanks de hoogbouw die de laatste jaren al her en der gerealiseerd is en de mogelijkheden die nu aangegeven worden, blijft Eindhoven een echte laagbouwstad. In een stad als Amsterdam is maar één op de tien een zogeheten 'grondgebonden woning'. In Eindhoven betreft dat bijna driekwart van alle woningen.
Build for Life