Nieuwbouw

Eerste spadesteek voor het nieuwe woonzorgcentrum in Sint Truiden

Donderdag 4 oktober 2012 is het officiële startschot gegeven voor de bouwwerken van het nieuwe OCMW-woonzorgcentrum. OCMW Voorzitter Pascal Monette, OCMW ere-voorzitter Robert Bamps en burgemeester Ludwig Vandenhove zetten samen de eerste symbolische spadesteken van dit belangrijke lokale investeringsproject langs de Diestersteenweg.

In de raadsvergadering van september 2012 gaf het OCMW-bestuur Strabag Belgium nv de verantwoordelijkheid voor de uitvoering van de bouwwerken. De aannemer start in eerste instantie met de voorbereidende werken. De afsluiting van het wandel- en fietspad aan de Diestersteenweg naar Speelhof, en omgekeerd, is het gevolg van preventieve veiligheidsmaatregelen. Vanaf maandag 22 oktober volgt de ontbossing van het terrein om vervolgens de werfburelen, werfwegen en bouwkranen te installeren. De week nadien begint het ‘échte’ werk met de plaatsing van de paalfunderingen. Als de timing kan aangehouden worden, zoals voorzien in de planning van de aannemer, zullen tegen eind januari 2013 kelder en ondergrondse parkeergarage klaar zijn. Het hele complex zal wind- en waterdicht zijn tegen september 2013. Vanaf dan komen de afwerking en specifieke technieken aan bod. Einde mei 2014 is de vooropgestelde datum van het einde van de bouwwerken.

De nieuwe campus voorziet 150 zorgflats voor senioren en een kinderopvang voor 14 kinderen. De zorgflats zijn verdeeld over vijf woonblokken van ongeveer elk 1.000 m² per bouwlaag. Twee woonblokken situeren zich op de benedenverdieping en twee op de eerste verdieping. De zorgflats zijn ondergebracht in vier afdelingen van telkens 32 wooneenheden. Daarnaast is er een beschermde afdeling met 22 zorgflats met eigen patio waar zwaar dementerende bejaarden aangepaste zorg en aandacht krijgen. Deze afdeling bevindt zich op de eerste verdieping boven de centrale blok. Elke zorgflat is voorzien van een eigen sanitaire ruimte en is 25 m² groot. In de centrale blok op het gelijkvloers krijgen de paramedische en administratieve diensten, de cafetaria, de kapper en de polyvalente ruimte onderdak. De ruimtes voor de kinderopvang springen onmiddellijk in het oog bij het binnenkomen van het gebouw.

“We gaan voor een zorgvriendelijk gebouw in een natuurlijke en groene omgeving aan de rand van de stad. Een gebouw van en voor de gemeenschap, dat de ambitie van het OCMW en de stad uitstraalt en ten dienste staat van haar bevolking.” verwoordt de voorzitter de visie van het OCMW-bestuur. “ Bovendien is de integratie van de kinderopvang een grote meerwaarde voor het dienstverleningsaanbod voor zowel personeelsleden van het woonzorgcentrum als voor ouders die wonen aan de rand van de stadskern. Ook kan het kinderdagverblijf gebruikmaken van alle faciliteiten van het woonzorgcentrum zoals de ruime polyvalente zaal, de logistieke ondersteuningen en mogelijkheden van het woonzorgcentrum’ sluit een tevreden voorzitter af.

Foto: De bouwwerken gaan officieel van start door de gezamenlijke eerste spadesteek (van links naar rechts): OCMW Voorzitter Pascal Monette, waarnemend diensthoofd economaat OCMW Danny Geysenberghs, Marc Keim (Calculator Strabag Belgium nv - Regio Oost - Kantoor Genk), Luk Mertens (Architectenbureau Van Belle & Medina), Davy Luts (Uitvoerder Strabag Belgium nv - Regio Oost - Kantoor Genk), Patricia Medina (Architectenbureau Van Belle & Medina), Lieve Houben (Controller Strabag Belgium nv - Regio Oost - Kantoor Genk), Carl Vermeer (Zeteldirecteur Regio Oost Strabag Belgium nv), Kurt Van Belle (Architectenbureau Van Belle & Medina), OCMW secretaris Rosanna Pascariello, burgemeester Sint Truiden Ludwig Vandenhove en OCMW ere-voorzitter Robert Bamps.