Duurzaam Bouwen

Eerste huurwoningen in Limburg van zonnepanelen voorzien

De eerste huurwoningen die deelnemen aan het project Zonnig-Limburg zijn voorzien van zonnepanelen. Op woensdagmiddag 27 februari overhandigden gedeputeerde Bert Kersten en corporatiebestuurder Wim Hazeu samen symbolisch een zonnepaneel aan de bewoners van twee huurwoningen in Koningslust, die via Zonnig-Limburg respectievelijk 10 en 6 panelen op hun dak lieten plaatsen.

Zonnig-Limburg is een uniek samenwerkingsverband in Nederland tussen 20 Limburgse woningcorporaties en de Provincie Limburg. Via Zonnig-Limburg kunnen huurders van de deelnemende corporaties zeer gunstig investeren in zonne-energie. Gedeputeerde Bert Kersten: ”Het is voor het eerst in Nederland dat niet alleen woningeigenaren, maar ook huurders gebruik kunnen maken van de Limburgse Energie Subsidie. We zijn heel blij dat deze samenwerking met de Limburgse corporaties in de praktijk blijkt te werken en we nu de eerste panelen daadwerkelijk kunnen leggen. Als Provincie zien we graag dat Limburgers bewuster met het milieu en energieverbruik omgaan. Om dit te stimuleren dragen we graag ons steentje bij!”

Wim Hazeu, woordvoerder namens de stuurgroep Zonnig-Limburg, vult aan: ”Onze huurders hebben te maken met steeds hogere woonlasten. Een groot deel van deze woonlasten bestaan uit energiekosten. Als corporaties zijn we op allerlei manieren bezig om te bezien hoe we de woonlasten kunnen verlagen door energiebesparende maatregelen te treffen. Het project Zonnig-Limburg is daar een mooi voorbeeld van. En het feit dat we dit met zoveel corporaties én de Provincie op zo’n grote schaal samen doen, is ook echt een unicum.”

Zomer 2013: nu aangemelde huurwoningen voorzien van zonnepanelen
Inmiddels zijn er 2000 huurders die interesse getoond hebben. Geschat wordt dat er met het gereserveerde subsidiegeld van de Provincie zo’n 2200 PV-systemen geleverd kunnen worden. Projectleider van Zonnig-Limburg, Peter Hopmans,: “We rollen de uitvoering van het project fasegewijs uit. De eerste offertes zijn verzonden en de eerste orders binnen. We hopen in de zomer van 2013 bij alle huurders, die zich tot nu toe aangemeld hebben voor deelname en die daadwerkelijk de order verstrekken, de panelen geplaatst te hebben.”