Algemeen

Eerste grote nieuwbouwproject rampwijk Enschede

Medio december is begonnen met de nieuwbouw van 96 huurwoningen op het Talma in Enschede. Een bijzonder project, omdat het ontwerp van de huurwoningen- en appartementen volledig tot stand is gekomen met de toekomstige bewoners.

Naar verwachting kan over een jaar de eerste woning op het Talma wordt opgeleverd. Op een steenworp afstand van de voormalige vuurwerkfabriek S.E. Fireworks komen 33 appartementen en 63 eengezinswoningen. Beheerder woningcorporatie Domijn meldt dat vijftig procent van de voormalige bewoners aan het Talmaplein en de Kroedhofte terugkeert.
De bewoners hebben een grote invloed gehad op het ontwerp van hun woning. Ze konden kiezen uit een aantal varianten plattegronden en buitengevels. “Normaliter kennen wij bij een nieuwbouwproject onze ‘klant’ niet. Bij dit project wel”, zegt manager H. Kamphuis van de afdeling Vastgoed bij Domijn. “De werkwijze is ons prima bevallen. Bij toekomstige nieuwbouwprojecten willen we deze methode vaker gaan toepassen. Particulier opdrachtgeverschap voor huurders moet ook mogelijk zijn.”

Architecten
Een jaar geleden werd het planproces ingezet met drie Enschedese architectenbureaus I/A/A, Beltman en De Witte,de Boer en Van der Heide. Bewoners kwamen bijeen om te brainstormen over de plattegrond van hun woning. Het stedenbouwkundig plan van Pi de Bruijn voor Roombeek-West werd als onderlegger gebruikt.
“De stedenbouwkundige opzet van de nieuwe buurt wijkt sterk af van het patroon van voor de ramp”, weet Kamphuis. “Alleen de Tollenstraat en Renbaanstraat blijven intact, voor de rest is de verkaveling anders. De kern van de nieuwe buurt krijgt een tuindorpachtige uitstraling met aan de randen van het plangebied drielaagse appartementen, om de buurt een wat forsere uitstraling te geven.”
Volgens Kamphuis heeft Domijn de inspraak van de bewoners als “positief en constructief” ervaren. “Het was een transparant proces”, blikt hij terug. “De bewonerscommissie heeft er enthousiast werk van gemaakt. Ik kon wel merken dat sommige bewoners er emotioneel moeite mee hadden een eigen woning te creëren in de wijk waar ze vroeger gewoond hebben. Zij lieten de keuze over aan de architect. Maar de meerderheid heeft één-op-één-gesprekken gevoerd met hun architect.”

Praktijkwoningen
De bewoners konden kiezen uit verscheidene plattegrondvarianten en – vrij bijzonder – vier gevelvarianten. Afhankelijk van de plattegrond van de woning kon men kiezen uit een borstwering met glazen puien, een pui tot aan de grond, een Frans balkon met tuindeuren of een borstwering met metselwerk en houten rabatdelen.
De buurt Talma herbergt straks dertig verschillende typen woningen en appartementen, inclusief praktijkwoningen. De vloeroppervlakten van de appartementen variëren van 58 tot 130 vierkante meter. De eengezinswoningen hebben een volume van 400 kubieke meter. Het nieuwbouwproject kost 20 miljoen euro.
Build for Life