Architectuur

Eerste gecombineerde ziekenhuis in China

China bouwt het First People’s Hospital in Foshan, een ziekenhuis waarin de traditionele geneeskundige cultuur van het verre oosten wordt gecombineerd met dat van het Westen. Het ziekenhuis is ontworpen door het Chinese Shunde Architectural Design Institute en het Amerikaanse HMC Architects. Dit nieuw type ziekenhuis is illustratief voor de houding van de Chinese regering die zich steeds meer openstelt voor de westerse wereld, aldus de architecten.

De ontwerpers waren winnaars van een ontwerpwedstrijd die in 2007 was uitgeschreven voor de Chinese regering. Het ziekenhuis is zodanig ontworpen dat de Chinese en Westerse geneeswijzen beide optimaal zijn gecombineerd en de voorzieningen voor bijvoorbeeld therapieën van beide culturen worden aangeboden.

In het ontwerp is gestreefd naar duurzaamheid onder meer door het gebruik van lokale materialen. Een ‘water recycle systeem’ doet dienst als verkoelingssysteem, maskeert omgevingsgeluiden en biedt een prettig uitzicht voor patienten. Het dak heeft geïntegreerde zonnepanelen. Een koelplafondsysteem in het eco-atrium verzorgt op natuurlijke wijze de verkoeling van het gebouw.

Meer afbeeldingen vindt u op Architectenweb.nl