Nieuwbouw

Eerste “floating homes” van Europa in Zuiderburen

De nieuwbouwwijk Zuiderburen ten zuiden van Leeuwarden heeft een Europese primeur. In het zogeheten ‘Blauwe Hart’ van de wijk, worden de eerste drijvende woningen van Europa gebouwd, die gebaseerd zijn op de in Canada en Noord-Amerika gebouwde “floating homes”.

foto boven: In het 'Blauwe Hart' in Zuiderburen worden 30 drijvende woningen gebouwd en 20 huizen op kleine eilandjes die met een steiger vast zitten aan het land.

De waterwoningen worden op het land gemaakt en in de werkhaven te Hoorn in elkaar gezet. Het fundament van elke woning is een drijvend, volledig onzinkbaar platvorm van gewapend beton met een kern van polystyreen. Daarop worden dan de diverse types woningen gebouwd. Vervolgens gaan de kant en klare woningen over het IJsselmeer naar Leeuwarden en worden in Zuiderburen verankerd.

Tijdens de Beurs Huis en Tuin, van 4 tot en met 7 maart in het FEC Expocentrum, is projectontwikkelaar Ooms/Bokma aanwezig met een stand geheel gewijd aan het `Blauwe Hart` (stand nummer 279). Geïnteresseerden kunnen daar een drijvende demonstratiewoning bekijken.