Verbouwen

Eerste fase restauratie Broeltorens is gestart

De Broeltorens, uit de 15de eeuw, zijn dé iconen van het bouwkundig erfgoed van de stad Kortrijk. Vermits de laatste grote restauratie al dateert van 1873, zijn de torens opnieuw aan een grondige restauratie toe. Eerst werd een historische voorstudie uitgevoerd door het architectenbureau Demeyere uit Kortrijk samen met bouwhistoricus Lode De Clercq. Nu is de eerste fase van de restauratiewerken opgestart.

De kostprijs van deze werken bedraagt 1.030.000 euro inclusief btw, waarvan 60 % wordt gesubsidieerd door het Vlaams Gewest en 20% door de Provincie. De daken worden ontmanteld en vernieuwd, en de buitenmuren worden gerenoveerd. Binnen worden vloeren, muren, gewelven en schrijnwerk gerestaureerd. Deze werken zullen 1 jaar duren.

In een volgende fase zullen elektriciteit en verlichting worden aangepakt en zal er sanitair en een kichenette worden geplaatst. Deze werken, geraamd op 265.000 euro, zullen het mogelijk maken dat de Broeltorens ook kunnen gebruikt worden voor vergaderingen en tentoonstellingen. De uitvoering van deze fase is voor de volgende legislatuur. Dan zal ook gestart worden met de verlaging van de Leie-oevers langs de Broelkaai en de Verzetskaai. Het ontwerp, vrij naar het model van de Graslei in Gent, is van de bureaus Arcadis en Atelier JPLX in samenwerking met de Franse landschapsarchitect Michel Devigne.