Architectuur

Eerste drijvende kas ter wereld komt in het Westland

Het Westland krijgt de eerste drijvende kas ter wereld. Dat hebben de initiatiefnemers tijdens de internationale tuinbouwbeurs 'HortiFair' in de Amsterdam RAI bekend gemaakt. Een drijvende kas is volgens de initiatiefnemers één van de oplossingen voor de groeiende behoefte aan ruimte voor wonen, werken en recreëren in relatie tot de sterk toenemende waterproblematiek in ons land.

De kas, een demonstratiemodel, komt te liggen in een bergingsvijver bij bloemenveiling FloraHolland in Naaldwijk. Volgens de huidige planning zal in maart 2005 worden gestart met de bouw van de onderbouw, waarna in het voorjaar het demonstratiemodel kan worden geopend. De bouwtijd bedraagt in totaal circa tweeënhalve maand, omdat tussentijds rekening moet worden gehouden met het voldoende uitharden van het beton.

Revolutionair
Revolutionair is dat voor het eerst direct op water zal worden gebouwd en er geen sprake is van het te water laten van de gehele constructie. Door deze techniek is het mogelijk om een oneindig groot platform te maken. Dit biedt weer nieuwe mogelijkheden voor andere drijvende constructies, zoals bijvoorbeeld drijvende woningen, kantoren en tuinen.

Waterberging
Een drijvende kas is volgens de initiatiefnemers één van de oplossingen voor de groeiende behoefte aan ruimte voor wonen, werken en recreëren in relatie tot de sterk toenemende waterproblematiek in ons land. Dat is nodig, omdat de komende vijftig jaar vijfhonderdduizend hectare land wordt aangewezen voor de berging van water. Door de ontwikkeling van drijvende bouwconcepten worden deze ruimteclaims gecombineerd. Dit project wordt verwezenlijkt door bouw- en infraconcern Dura Vermeer, isolatie- en systeembedrijf Unidek, kassen- en verwarmingsindustrie Gakon, Van der Arend Agrotechniek, installatiebedrijf Wilk van der Sande en A&N Luiten BV Scherminstallaties.

Betonnen vloer
De Demo Drijvende Kas bestaat uit een drijflichaam met een vlakke betonnen vloer waarop een kas wordt gebouwd. De kas meet circa zeshonderd vierkante meter. Het betreft een standaardkas met een kolomhoogte van vijf meter, kappen van vier meter tachtig en tralies van negen meter meter inclusief verwarmings- en koelinginstallatie en scherming. Het drijflichaam beslaat ongeveer negenhonderd vierkante meter en zal worden opgebouwd uit geëxpandeerd polystyreen, kortweg EPS en staalvezelbeton. Dat laatste is een innovatieve betonsoort. Door de toevoeging van staalvezels is het mogelijk een sterke constructie te maken, zonder dat er eerst wapening moet worden geplaatst in de bekisting.