Nieuwbouw

Eerste bouwproject met zelfreinigend beton en dito glas

De Oostendse bouwpromotor Groep Versluys zal voor het eerst een nieuwe procédé van zelfreinigend beton toepassen op de Commodore, een nieuwbouwproject op een van de toplocaties van Oostende.

Een wereldprimeur, want nog nooit maakte men in een bouwproject gebruik van beide innoverende technieken.
Bij betonfabrikant CCB Group vond de Oostendse ondernemer Versluys het 'zelfreinigend beton' dat hij als eerste in de Benelux durfde te gebruiken. De techniek bestaat erin dat in het beton titaniumdioxide is verwerkt. In contact met het zonlicht geeft dat een fotokalytisch effect. "Dat zorgt ervoor dat de organische vervuiling die zich vasthecht aan het beton, automatisch wordt afgebroken", licht directeur Bart Versluys toe. Het zelfreinigend beton is dan wel 40 procent duurder, maar zal een meerwaarde betekenen voor het project. Er zal de eerste decennia niet gezandstraald worden op de Commodore. "Om het effect en het verschil te tonen zal trouwens een klein stukje gevel voorzien worden van een traditioneel stuk beton".

Wereldprimeur
Bovendien moet de Commodore voorzien worden van 1000 vierkante meter glas en balustrades. "Ook hier willen we vernieuwend werken. Glasproducent Saint-Gobain heeft immers nieuw glas ontwikkeld met dezelfde 'zelfreinigende' eigenschappen als het beton. Op het glas is een coating aangebracht met dezelfde fotokalytische eigenschappen. Tests wezen uit dat de ramen 7 keer minder moeten gereinigd worden. Bovendien isoleert het glas drie keer beter dan de traditionele dubbele beglazing", duidt zaakvoerder Bart Versluys. Maar het is vooral het zelfreinigend beton in combinatie met het zelfreinigend glas dat voor een unicum zorgt: nog nooit werden beide nieuwe procédés gebruikt één gebouw. "Natuurlijk hebben we er geen probleem mee dat ook anderen het toepassen. We zijn ambassadeurs voor beide technieken, maar blijven wel de enige plaats waar ze samen gebruikt worden".

Bouw & Wonen heeft onlangs een special gepubliceerd van Residentie Commodore. klik hier om deze te bekijken