Algemeen

Een vooruitblik op Batibouw 2013

Op een zeer druk bijgewoonde persconferentie stelde Geert Maes, Algemeen Directeur van organisator FISA, op 17 februari de thema’s, evenementen en toekomstige blikvangers van Batibouw 2013 voor. Het aftellen naar de 54ste editie van Batibouw is dus begonnen. Van donderdag 21 februari tot en met zondag 3 maart 2013 zwaaien de deuren van ’s lands grootste en belangrijkste beurs in de bouw-, renovatie- en woonsector opnieuw open. Bijna 1.000 exposanten stellen dan hun meest innovatieve producten voor, zodat alle paleizen van Brussels Expo gevuld zullen zijn. De gehele bouwsector kijkt er alvast reikhalzend naar uit.

Evenementen
De vele evenementen, seminaries en persconferenties die tijdens Batibouw worden georganiseerd zorgen naar goede gewoonte voor de nodige animo en interactiviteit, en dat zal dit jaar niet anders zijn.
Het BouwForum van de Confederatie Bouw focust dit jaar op de wisselwerking tussen innovatie in de industrie en de bouw. Een interactie die cruciaal is voor de realisatie van een toekomstgerichte groei. Het Forum vindt plaats op de eerste professionele dag van Batibouw, 21 februari 2013, in Auditorium 2000.

Batibouw is eveneens het decor van een aantal prestigieuze prijsuitreikingen, denk maar aan de Communication Awards (donderdag 21 februari), de ECO Award (donderdag 21 februari) en de Belgian Building Awards (woensdag 27 februari). Deze laatste zijn onderverdeeld in de Architectuur Awards, de Innovation Award, de Design Award, de Gazellen voor de bouw en de International Award.

Build-IT, het enige platform voor ICT-diensten die zich op de bouwsector richten, ontwikkelde in de loop van de vijf vorige edities een sterke eigen identiteit. Het is een echte beurs-in-een-beurs, die een specifieke maar tegelijkertijd ook steeds uitgebreidere doelgroep aanspreekt. Op 21 en 22 februari 2013 kan de professionele bezoeker die een Batibouw-ticket heeft Build-IT gratis bezoeken.

Batibouw wordt dit jaar opgeluisterd met de tentoonstelling ‘Biobased Materials’. Deze expositie vindt plaats in een voor de gelegenheid speciaal gecreëerde lounge tussen Paleis 11 en Paleis 12 van Brussels Expo, en zal gedurende de hele beurs gratis te bewonderen zijn. Alles samen zijn er zo’n honderd ‘biobased’ materiaalsamples te ontdekken. Biobased materialen zijn materialen afkomstig van levende organismen, zoals bijvoorbeeld hout, bamboe of leder. Het voordeel is dat ze – bij goed beheer – biologisch afbreekbaar zijn en de CO2-uitstoot verlagen. Er wordt dan ook verwacht dat de vraag naar deze materialen sterk zal gaan toenemen, hetgeen deze tentoonstelling voor architecten tot een absolute must maakt.

Tijdens de particuliere dagen organiseert Batibouw eveneens infosessies rond energiebesparende investeringen in een bestaande woning. Een thema dat zeker heel wat bezoekers zal aanspreken. Deze sessies zullen plaatsvinden in de VIP-room in Paleis 5.

Verbouwers die inspiratie willen opdoen of hun ideeën aan een professionele mening willen toetsen, kunnen terecht op de Batibouw Dreamfactory. Mits voorafgaande afspraak en een bijdrage van € 65 kunnen geïnteresseerden een 45 minuten tellende sessie in het Adviespaleis boeken. Architecten staan klaar om op basis van meegebrachte plannen en foto’s de (ver)bouwers in spe te adviseren. Inschrijven kan vanaf 1 februari op www.batibouwdreamfactory.be.

Batibouw innoveert
Batibouw-organisator FISA lanceert in het kader van Batibouw 2013 een aantal opvallende innovaties. Zo zijn er bijvoorbeeld een aantal vernieuwingen op het gebied van de registratie. Particuliere bezoekers die worden uitgenodigd door een exposant zullen zich online moeten registreren. Daarna krijgen zij een PDF met een barcode die geldt als toegangsbewijs. Een beetje extra werk dus, maar die tijd wint men al snel terug op de beurs zelf. De bezoeker die zijn gegevens wil achterlaten bij een exposant kan immers eenvoudigweg zijn of haar barcode laten scannen. Alle particuliere bezoekers die zich online inschrijven via www.batibouw.com zullen van dit systeem gebruik kunnen maken, hetgeen Batibouw meteen een Europese primeur oplevert! Voor de professionele bezoeker is er één belangrijke wijziging. Na online registratie moesten zij vorige edities nog langs de balie passeren om hun badge te krijgen. Dit is nu verleden tijd. Aan de ingang van Batibouw zullen badgehouders worden uitgedeeld, en het volstaat dat de op voorhand geprinte – en eenvoudig plooibare – PDF daarin wordt gestopt. Zo gaat Batibouw de strijd aan met files aan de ingang.

Nieuw zijn ook de Batibouw Home Deals, die beantwoorden aan een door bezoekers vaak gestelde vraag: welke kortingen bieden exposanten zoal aan op Batibouw? Wie het antwoord wil kennen zal in aanloop van de beurs kunnen surfen naar www.batibouw.com en kunnen doorklikken op ‘Home Deals’. Op Batibouw zelf wordt aan de ingang een handig chequeboekje uitgedeeld, waarin deze kortingen nog eens te vinden zijn, handig gerangschikt per Paleis.

Een tweede online-nieuwigheid is het Batibouw Like-Magazine, dat voorafgaand aan de beurs te ontdekken is via www.batibouw.com. Het concept van dit volledig personaliseerbare, digitale magazine is het volgende: In slechts 100 seconden maakt de lezer drie keer een keuze tussen zes woon-reportages, zes interieurreportages en zes infofiches van materialen voor de woning. Hij of zij klikt zelf aan welke artikels hem of haar interesseren, en krijgt daarna per e-mail zijn of haar persoonlijke, digitale magazine opgestuurd.

Thema's van Batibouw 2013
Ook de thema's van Batibouw 2013 zijn gepresenteerd. Meer hierover leest u in het artikel Thema`s Batibouw 2013 onthuld

Praktische informatie
Alle praktische informatie voor uw bezoek aan Batibouw vindt u in het artikel Batibouw 2013: Praktische informatie
Build for Life