Een sfeervolle tuin vanaf het vroege voorjaar met bloembollen

1 maart 2023 Bron: Bouw & Wonen
Een sfeervolle tuin vanaf het vroege voorjaar met bloembollen
Als je net verhuisd bent heb je nog geen tijd gehad om aandacht te besteden aan je nieuwe tuin. In de winter ziet die er grijs en rommelig uit. Vaak zijn de uitgebloeide planten en veel blad van het vorige jaar nog op de bodem te vinden. Ook als je nog niet veel tijd aan de tuin kunt besteden is daar gemakkelijk wat sfeer in aan te brengen met voorjaarsbloeiers. Bloembollen kopen doe je online. Na je bestelling worden de bollen snel thuis bezorgd en kun je ze in de tuin planten.

Veel bloemen, weinig werk

Van een tuin wordt altijd gedacht dat je daar veel tijd in moet investeren om die het hele jaar aantrekkelijk te houden. Dat is maar voor een deel waar. Wie een design tuin wil, met water, terrassen, rotspartijen of op elkaar afgestemde borders die na elkaar gaan bloeien is dat een project waar je meerdere jaren de tijd voor moet nemen. Maar bij bloembollen is dat een ander verhaal. Je kan bloembollen in een vrij uurtje in de grond zetten of in een pot doen, en dan heb je gegarandeerd mooie bloemen in het voorjaar.

Wanneer planten?

Als je bloembollen in de tuin wilt hoef je helemaal geen verstand van tuinieren te hebben om succesvol te zijn. Online zijn er allerlei sites te vinden met tips over het moment om bloembollen te poten, maar daar hoef je je niet zoveel van aan te trekken. Ook buiten de optimale periode is het planten van bloembollen prima te doen. Uiteraard zal je merken dat het moment van planten invloed heeft op de bloeitijd. Wie bollen heeft gekocht die in het najaar geplant moeten worden, zal bij poten in januari of februari aanzienlijk later bloemen uit krijgen dan op de beschrijving staat.

Waar ga je planten?

Voor snel resultaat kun je het beste bloembollen in een pot poten, maar ze kunnen ook in borders worden gezet. Zet de bloembollen in de grond volgens de aanwijzingen op de verpakking. Als je een pot gebruikt moet de grond een beetje vochtig zijn. Zet de pot na het planten op een beschutte plek. Het is niet nodig om de pot binnen te zetten, behalve als het heel hard gaat vriezen. Na een paar weken zal je zien dat de eerste planten als groene puntjes boven de aarde uitkomen. Zorg ervoor dat de grond in een pot altijd een beetje vochtig is.

Jaren plezier van bloembollen

Van een investering in bloembollen kun je jarenlang plezier hebben. De planten die uit de bollen komen gaan heel goed samen met andere planten in de border. Veel bloembollen vermeerderen zichzelf. Daar hoef je niets voor te doen. Vooral sneeuwklokjes en narcissen staan er om bekend dat die tientallen jaren achtereen in het voorjaar in een tuin opkomen. Als je de bollen in een pot doet kunnen die na de bloei worden uitgegraven. Bewaar ze op een droge plek om ze in het najaar opnieuw te planten.

Lees ook:


  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • bouwinfo