Algemeen

Een ruimtelijke oplossing voor skipiste Casablanca te Schilde

De Antwerpse provincieraad heeft het provinciaal ruimtelijk uitvoeringsplan ‘Casablanca’ te Schilde definitief vastgesteld. Na goedkeuring door de bevoegde minister, kan het planologisch attest uitgevoerd worden. Een planologisch attest dat in september 2006 door de provincie Antwerpen werd afgeleverd.

Het plan voorziet de renovatie en beperkte uitbreiding van de skipiste, aanleg van een terras, een speeltuin en een verbinding tussen het clubhuis en de berging. Een beperkte uitbreiding die toch functioneel zal ingevuld worden door de oefenpiste en de hoofdpiste boven op elkaar te plaatsen, wat een veel kleiner ruimtebeslag met zich meebrengt.

Hierdoor en door het op termijn verdwijnen van de parking ten westen van de piste, de langlaufpiste en de tennisvelden, zal alles meer gebundeld worden en komt er meer ruimte voor natuur, aldus gedeputeerde voor ruimtelijke ordening Koen Helsen (open vld). ‘De gedeelten waar gebouwen en infrastructuren worden weggehaald zullen ingenomen worden door valleigebied, waar aanplantingen zullen aangebracht worden om de natuurfunctie terug te herstellen’.

Parkeren

De parkeercapaciteit zal behouden blijven, maar de parkings die nu ten westen van de gebouwen gesitueerd zijn, zullen verschuiven naar een kleinere parking voor een 17-tal wagens, aan de voorzijde. De parking ten oosten van de Wouwerstraat zal licht uitbreiden, wat zal resulteren in een capaciteit van 109 plaatsen.

Verkeersontsluiting

Het ruimtelijk uitvoeringsplan voorziet geen bijkomende verkeersinfrastructuur, om reden dat dit zal geregeld worden door een herinrichting van Botermelkbaan door het Agentschap Wegen en Verkeer en op basis van een studie uitgevoerd door de gemeente Schilde.

Wat betreft de Wouwerstraat stelt de studie van de gemeente Schilde volgende maatregelen voorop:
• aanleg van uitwijkstroken waar vrachtwagens personenwagens kunnen kruisen
• verbreden van de toegang van de Wouwerstraat om in- en uitrijden van vrachtwagens te vergemakkelijken
• aanleg van rammelstroken om de snelheid en de Wouwerstraat te beperken
Deze aanpassingen zullen kortelings uitgevoerd worden.

‘Dit provinciaal ruimtelijk uitvoeringsplan is tot stand gekomen door een nauwe samenwerking van de provincie Antwerpen met de gemeenten Schilde en Schoten en het Agentschap Wegen en Verkeer, met de bedoeling een ruimtelijke oplossing te bieden voor de skipiste en dit met de nodige aandacht voor het terug herstellen van natuurgebied en met de nodige aandacht voor de buurtbewoners’, besluit Koen Helsen.
Build for Life