Algemeen

Een oplossing voor vijf bedrijven in Retie

Op advies van gedeputeerde voor ruimtelijke ordening Koen Helsen (Open Vld), keurde de deputatie van de provincie Antwerpen het ruimtelijk uitvoeringsplan (RUP) ‘zonevreemde bedrijven’ goed. Retie wil een oplossing bieden aan enkele zonevreemde bedrijven in haar gemeente. De gemeente heeft daarvoor een ruimtelijk uitvoeringsplan omgemaakt.

Met dit RUP wil de gemeente ruimtelijke randvoorwaarden voor economische activiteiten bepalen voor de betrokken bedrijven, hun uitbreidingsbehoeften in kaart brengen, hun gebouwen en activiteiten regulariseren en de bijhorende milieuaspecten bekijken, aldus Koen Helsen. Het gaat hier om vijf bedrijven, waaronder Houtbedrijf van den Broeck nv, Doe het zelf De Wissel, Vakantiecentrum de Linde, Domein Beverdonk en Smets bvba.

Gefaseerde aanpak

De gemeente hanteerde bij de opmaak van dit ruimtelijk uitvoeringsplan een gefaseerde aanpak. In eerste instantie werd alle bedrijven met problemen inzake zonevreemdheid of het verkrijgen van een vergunning aangeschreven. Er werd hen gevraagd om zich via een enquête kenbaar te maken en of ze wilden opgenomen worden in het RUP. Ook via het gemeentelijk infoblad werd dezelfde oproep gedaan.

Op basis van de binnengekomen enquêtes werd een lijst opgemaakt van bedrijven die mogelijk in aanmerking kwamen voor opname in het ruimtelijk uitvoeringsplan. Na verdere verfijning van deze lijst werden uiteindelijk vijf bedrijven geselecteerd.

Ontwikkelingsperspectieven

Voor elk van de vijf bedrijven werd een plan uitgewerkt dat duidelijk aangeeft of voor het bedrijf uitbreiding mogelijk is, of er bijkomende activiteiten kunnen georganiseerd worden en of er naar de omgeving toe maatregelen moeten genomen worden.

De gemeente Retie heeft met dit ruimtelijk uitvoeringsplan in de eerste plaats bestaanszekerheid gegeven aan vijf bedrijven in haar gemeente en bijkomend gezorgd voor eventuele uitbreiding van de ruimte en activiteiten, steeds met de nodige aandacht voor de omgeving, besluit Koen Helsen
Build for Life