Algemeen

Eén op de drie Belgische bedrijven slachtoffer van economisch misdrijf

Eén op drie bedrijven in België is de afgelopen twee jaar het slachtoffer geweest van een economisch misdrijf. Dat blijkt uit een onderzoek van het consultancybureau PriceWaterhouseCoopers (PWC). PWC ondervroeg wereldwijd 1.000 bedrijven, waarvan 97 in ons land. 'Fraude is een ernstig, maar een onderschat probleem', concluderen de onderzoekers.
Met 33 procent fraudegevallen scoren de Belgische bedrijven beter dan het West-Europees gemiddelde van 34 procent. Het meest worden bedrijven met economische misdaden geconfronteerd in Afrika (51 procent) en Noord-Amerika (41 procent).

Geen enkele sector ontsnapt aan het fenomeen van economische misdaden, maar financiële instellingen rapporteren de meeste fraudegevallen. De traditionele nijverheid en de bouwsector worden het minst met fraude geconfronteerd.
Volgens Rudy Hoskens, senior manager bij PWC, hebben financiële instellingen en grote bedrijven meer controlemogelijkheden waardoor fraude makkelijker ontdekt wordt.

De economische misdaden die de voorbije twee jaar het meest voorkwamen bij Belgische bedrijven, zijn misbruik van bedrijfseigendommen (80 procent) en cybercrime (18 procent). 'Diefstal is wel het makkelijkst te detecteren', aldus Hoskens. Daarna volgt productpiraterij (15 procent), industriële spionage (8 procent), witwaspraktijken (8 procent), corruptie (8 procent) en financieel gesjoemel (5 procent).

'De meeste economische misdaden worden begaan door ouwe getrouwen, die het bedrijf door en door kennen', aldus Hoskens. 'Vaak gaat het hier ook om de zwaarste fraudegevallen, omdat ze jaren doorgaan zonder iemand iets merkt'.

De precieze omvang van de schade als gevolg van fraude valt moeilijk te becijferen. Uit het onderzoek van PWC gaat het om gemiddeld 2 miljoen euro, maar dat cijfer wordt wel vertekend door enkele zware gevallen. 'Maar fraude heeft niet alleen een impact op het bedrijfsresultaat, het brengt ook indirecte schade teweeg. Zo kan de reputatie en het imago van het bedrijf worden aangetast, en kunnen de motivatie van het personeel en zakenrelaties ernstige schade worden toegebracht', stelt PWC.

De overgrote meerderheid van de bedrijven is slecht of onvoldoende voorbereid om economische misdaad aan te pakken, meent het consultancybureau. Amper 28 procent van de bedrijven is verzekerd tegen fraude. Wat de preventie betreft, houden bedrijven het in de meeste gevallen bij het opstellen van gedragscodes. 'Nochtans is een sterke preventie- en ontradingspolitiek en een harde aanpak van de criminele feiten de meest effectieve manier om het probleem aan te pakken', aldus Hoskens. Positief vindt hij dat er nu meer over gepraat wordt dan vroeger, zodat ook meer over oplossingen wordt nagedacht.
Build for Life