Algemeen

Een nieuwe bestemming voor de site 'Ardea'

Op advies van gedeputeerde Koen Helsen heeft de deputatie van de provincie Antwerpen zijn goedkeuring gegeven aan het ruimtelijk uitvoeringsplan ‘Ardea’ te Wijnegem.

De gemeente Wijnegem wil met dit ruimtelijk uitvoeringsplan lofts creëren in het leegstaand bedrijfsgebouw langsheen de Broekstraat en zo dit industrieel erfgoed een nieuwe bestemming geven.

Industrieel erfgoed

Oorspronkelijk werd op de site een neoclassicitisch landhuis opgericht, de huidige woning gelegen aan de Broekstraat 17. Vervolgens werden er tussen 1920 en 1930 de gebouwen van brouwerij ‘Les Brasserie Ardea’ gebouwd. Einde jaren ’30 raakte deze brouwerij in faling en werden de gebouwen overgenomen door de firma Peeters-Brems, die zich toelegden op de fabricage van diverse types motorolie. De merknaam ‘Ardea’ werd behouden.

Deze activiteiten zijn blijven bestaan tot voor enkele jaren, waarna de ketels en installaties werden weggehaald. Momenteel staan de gebouwen leeg.

Woonfunctie

De gebouwen hebben voor de omgeving een zekere waarde en een industrieel verleden. De gemeente Wijnegem wil aan deze site een nuttige invulling geven. Aangezien een industriële functie hier niet meer gewenst is, werd gekozen voor een woonfunctie.

'De gebouwen zullen omgevormd worden tot meergezinswoningen, meer bepaald lofts.
In het ruimtelijk uitvoeringsplan werden duidelijke voorschriften opgelegd, die bepalen dat er maximaal 20 woongelegenheden mogen gerealiseerd worden', aldus Koen Helsen (Open Vld), gedeputeerde voor Ruimtelijke Ordening en Ruimtelijke Planning. 'Dit om de draagkracht van het gebied niet te overschrijden'.

De achterliggende groene zone wordt parkgebied. De bewoners zullen er kunnen wandelen en fietsen en er zullen speeltuigen geplaatst mogen worden.

'De gemeente Wijnegem heeft met dit ruimtelijk uitvoeringsplan een mooie invulling gegeven aan deze waardevolle en betekenisvolle site', besluit Koen Helsen.
Build for Life