Architectuur

Een nieuw onderkomen voor Lummense boeken en bewoners

In maart 2011 zal in Lummen de bouw gestart worden van een gemeentelijke bibliotheek, handelsruimte en appartementen met parkeergelegenheid. Het project werd ontworpen door Ontwerpatelier Bert Gebruers - Peter Jannes bvba in opdracht van Cordeel Zetel Hoeselt nv.
Het gebouwencomplex combineert publiek en privaat vastgoed en bestaat uit een gemeentelijke bibliotheek, 5 woongelegenheden en een polyvalent bouwvolume voor diensten, vrije beroepen en commerciële ruimtes. Het project zal worden ingeplant aan de kruising van de Groenstraat en Sportweg in Lummen.

De puliektoegankelijke gebouwen zullen bewust gescheiden worden van de woongelegenheden. Het woongebouw vormt het sluitstuk van de bestaande woningbouw. Het publieke-commerciële gebouw wordt ingeplant op de hoek van het perceel, waardoor het de nodige zichtbaarheid verkrijgt om zijn publieke-commerciële functie volwaardig te kunnen vervullen.

Diverse losgekoppelde functies

Door de ligging van het project en doordat de diverse functies van het project in afzonderlijke bouwvolumes losgekoppeld worden, blijft enerzijds de door het bestuur opgelegde zichtrelatie met het achterliggende gemeentelijke sportcomplex behouden en wordt anderzijds een parkeerzone gedefinieerd. De ontsluiting van de verschillende functies, nl. publiek, residentieel, parking, wordt verwezenlijkt door een centrale wandelas op het terrein.

Lees verder op Architectura.be