Algemeen

Een dynamisch provinciaal patrimoniumbeleid

De Antwerpse provincieraad behandelde enkele dossiers inzake het provinciaal patrimonium. Zo werd in Heist-op-den-Berg een loods verkocht, in Sint-Katelijne-Waver een deel gronden van de voormalige Provinciale Dienst voor Land-en Tuinbouw en in Deurne werd een woning aangekocht grenzend aan het Rivierenhof.nleiding van 5-tal zinnen met belangrijkste nieuws.

Dynamisch patrimoniumbeleid

Al van bij aanvang van deze legislatuur streeft Koen Helsen (open vld, zie foto), gedeputeerde voor vastgoedbeheer, er naar om een dynamisch patrimoniumbeleid te voeren. ‘Het is belangrijk dat het provinciaal patrimonium kritisch bekeken wordt in functie van de noden die er zijn’, aldus Koen Helsen.

De verkoop van de loods in Heist-op-den-Berg vloeit voort uit de overheveling van de provinciewegen naar het Vlaams gewest en naar de gemeenten. De loods, gelegen in industriezone, wordt niet meer gebruikt en werd verkocht aan PIDPA. Zij gaan de loods inrichten als submagazijn met sorteerplaats voor restmaterialen.

Een andere loods in Retie zal kortelings openbaar verkocht worden.

In Sint-Katelijne-Waver wordt op vraag van de gemeente een deel gronden, momenteel in gebruik door PITO Mechelen, verkocht voor de verlegging van het fietspad ‘Binnenweg’. Eerder werd voor dit zelfde project reeds een grondstrook verkocht aan de Mechelse Veilingen. Het fietspad loopt van de Kempenarestraat tot de Begoniastraat over de terreinen van de Mechelse Veilingen. Het gaat hier om een lokale fietsroute die een belangrijke verbinding vormt tussen het centrum van Sint-Katelijne-Waver en de stad Mechelen en die in hoofdzaak gebruikt wordt door fietsers die school lopen in Mechelen en voor woon-werkverkeer.

De aankoop van de woning in Deurne, meer bepaald aan de Hooftvunderlei, kadert dan weer in de uitvoering van het provinciaal ruimtelijk uitvoeringsplan (PRUP) ‘Rivierenhof’. Via dit PRUP bekwam het provinciebestuur recht op voorkoop op bepaalde percelen, waaronder het betreffende perceel. Dit perceel met woning grenst zowel achteraan als aan de zijkant aan het provinciaal domein Rivierenhof. Het eigendom wordt te koop aangeboden en het provinciebestuur wil deze kans grijpen en overgaan tot de aankoop van deze woning.

'Ik ben verheugd dat er grondig wordt nagedacht over het patrimonium van onze provincie. Dit betekent geen onnodige aankopen en hetgeen we als provincie in eigendom hebben, moet nuttig ingevuld worden', besluit deputé Koen Helsen.
Build for Life