Verwarming & Sanitair

Een duurzame infrarood verwarming; een gezonder en goedkoper binnenklimaat

Een duurzame infrarood verwarming; een gezonder en goedkoper binnenklimaat
Foto: teplo.nl
Duurzamer wonen is noodzaak, daar zijn we allemaal inmiddels wel van doordrongen. We moeten dus ook op zoek naar innovatieve manieren om milieuvriendelijker te verwarmen. Infraroodverwarming is daarbij een fantastische optie. Het verwarmt je huis en zorgt voor een comfortabele temperatuur. Daarnaast zorgt het voor een gezonder binnenklimaat én een vollere portemonnee! Maar hoe werkt dit precies? In dit artikel ontdek je alle voordelen van infraroodverwarming.

Geen schadelijke uitstoot

De belangrijkste reden om voor duurzame infrarood verwarming te kiezen, is het feit dat er geen schadelijke uitstoot is. De gezondheid van jezelf en je gezin staat natuurlijk op nummer 1 van je wensenlijstje. Bij de meeste andere manieren van verwarmen wordt de kwaliteit van de lucht in huis beïnvloed. Denk aan de uitstoot van CO2-uitstoot en fijnstof, wat schadelijk is voor het milieu en jullie gezondheid. Infraroodverwarming daarentegen werkt op elektriciteit en heeft geen verbranding nodig, waardoor er geen uitstoot van schadelijke stoffen plaatsvindt. Dit maakt het niet alleen beter voor het milieu, maar ook voor de lucht en het binnenklimaat in huis.

Geen droge lucht

In het verlengde van dit punt komt nummer 2: geen droge lucht in huis! Traditionele verwarmingssystemen veroorzaken vaak een te droge lucht waardoor je klachten kunt krijgen als droge ogen en huid, kriebelhoest etc. Dit is dus niet alleen oncomfortabel maar ook nog eens ongezond. Infraroodverwarming daarentegen, zorgt voor een aangename warmte zonder de luchtvochtigheid te beïnvloeden. Als je tijdens de wintermaanden dus vaak last hebt van bovengenoemde klachten, zal een overstap naar infraroodverwarming je zeker enorm goed doen en een positief verschil maken.

Geen stof circulatie

Een derde reden waarom een infraroodverwarming beter is voor je gezondheid is dat deze geen stof en allergenen door de lucht laten circuleren, iets wat je bij een gewone centrale verwarming wél vaak ziet. Deze microdeeltjes in de lucht leiden tot allergische reacties en gezondheidsproblemen. Infraroodverwarming daarentegen, gebruikt stralingswarmte om objecten te verwarmen in plaats van lucht, waardoor er geen stofcirculatie plaatsvindt. Hierdoor zijn problemen op het gebied van luchtkwaliteit verleden tijd en geniet je van een schoner binnenklimaat.

Energiezuinig

Behalve de voordelen die infraroodverwarming heeft voor de gezondheid, zijn er ook praktische voordelen. Zo is het ook zeer energiezuinig, omdat het niet de lucht verwarmt, zoals traditionele methode wél doen. De werking van infrarood is fundamenteel anders; de energie wordt namelijk rechtstreeks omgezet in warmte, die vervolgens wordt uitgestraald naar de objecten en mensen in de ruimte. Dit resulteert in een efficiënter gebruik van energie en leidt tot grote besparingen op je energierekening.

Zoneverwarming

Infraroodverwarming biedt ook de mogelijkheid van zoneverwarming, wat simpelweg inhoudt dat je de verschillende kamers in huis afzonderlijk kunt verwarmen. Bij een centrale of blokverwarming wordt vaak het hele huis verwarmd, waardoor er sprake is van onnodig energieverbruik en hogere kosten. Met zoneverwarming pas je de temperatuur per kamer aan, wat je een grotere controle geeft over je comfort en energieverbruik.

Een langere levensduur

Infrarood verwarmingssystemen zijn vooral ontworpen met het oog op duurzaamheid en betrouwbaarheid. Ze hebben over het algemeen een veel langere levensduur dan traditionele verwarmingssystemen, wat betekent dat er minder snel iets kapot gaat en vervangen hoeft te worden. Dit maakt ze niet alleen een milieuvriendelijker keuze, maar ook een economisch voordelige oplossing op de lange termijn. Het is daardoor een perfecte investering in de toekomst van je huis en de kwaliteit van je binnenklimaat.

Lagere onderhoudskosten

Verder blinken infrarood verwarmingssystemen uit in hun onderhoudsgemak. Waar traditionele verwarmingssystemen regelmatig onderhoud vereisen, zijn infrarood verwarmingssystemen vrijwel onderhoudsvrij. Dit komt doordat ze geen bewegende delen of complexe mechanismen hebben die verslijten of defect raken. Hierdoor heb dus nauwelijks onderhoudskosten, wat op de lange termijn een grote besparing op je budget betekent. Bovendien zorgt dit ook voor minder kopzorgen, omdat je niet voortdurend hoeft na te denken over mogelijke reparaties of vervangingen.

Compatibel met hernieuwbare energiebronnen

Tot slot zijn infrarood verwarmingssystemen ook een goede combi met hernieuwbare energiebronnen. Dit betekent dat ze perfect samenwerken met systemen zoals zonnepanelen. Door het gebruik van dergelijke hernieuwbare energiebronnen verlaag je je energiekosten en minimaliseer je je ecologische voetafdruk. Hierdoor wordt je huis niet alleen aangenamer en gezonder, maar draag je ook actief bij aan een beter milieu. Dit is weer een extra reden om te kiezen voor infrarood verwarmingssystemen in je huis.

Je ziet dus dat infraroodverwarming echt vele voordelen heeft ten opzichte van traditionele verwarmingssystemen. Met deze innovatieve technologie ben je verzekerd van een gezonder en goedkoper binnenklimaat voor jou en je gezin. Dus, stap over op infrarood verwarming en geniet van alle voordelen die het te bieden heeft!

Ook interessant