Tuin

Een duidelijke structuur voor het Provinciaal Groendomein ‘Rivierenhof

De deputatie van de provinicie Antwerpen heeft goedkeuring gegeven aan het provinciaal ruimtelijk uitvoeringsplan ‘Rivierenhof’. ‘Er moest dringend ingegrepen worden om van ‘het Rivierenhof’ terug een groen geheel te maken met plaats en mogelijkheden voor de verschillende gebruikers’, aldus gedeputeerde voor Ruimtelijke Ordening en Ruimtelijke Planning Koen Helsen (Open Vld).

Het Provinciaal Groendomein ‘Rivierenhof’ is een druk bezocht park. Wandelaars, sportliefhebbers, natuurliefhebbers en andere parkbezoekers van uiteenlopende leeftijd vinden er hun gading en kunnen er zich ontspannen.

De tand des tijds heeft er inmiddels voor gezorgd dat het een versnipperd groendomein is geworden, een niet samenhangend geheel zonder duidelijke structuur.

Ieder zijn plaats
‘Bij de opmaak van het ruimtelijk uitvoeringsplan werd gekozen om te werken met één overkoepelde bestemming, nl. parkgebied’, aldus gedeputeerde Koen Helsen. ‘Verder waren we er van overtuigd dat een drietal thema’s moesten ingevuld worden, nl. natuur en water, historiek en recreatie. Deze drie thema’s krijgen elk hun plaats binnen het groendomein, zodat hun identiteit duidelijk tot uiting komt’.

Het natuurlandschap zal zich voornamelijk situeren ten zuiden van het park, meer bepaald in het gedeelte van de vallei van het Groot Schijn. Hier zullen vooral wandelaars, fietsers, joggers en natuurexplorators hun gading vinden.

Het historisch landschap, centraal gelegen, wordt gekenmerkt door beschermde monumenten, stadsgezichten en landschappen, kortom zeer gewaardeerd erfgoed. Het gaat meer bepaald over de kastelen Rivierenhof en Sterckshof, het Sterbos, de dreef naar het kasteel Rivierenhof, de spiegelvijver met het atlasbeeld en zijn omringende dreven, het sprookjeshuis, het arboretum, het directiegebouw, de wachtersvilla, de rozentuin, de Schranshoeve, het Openluchttheater, de congohut en de Parkweg. In dit gebied zullen verschillende toegangen voorzien worden en ook dé hoofdingang van het Rivierenhof zal aansluiten op dit cultureel waardevol gebied.

De sportievelingen zullen ondergebracht worden in het noorden en aan de randen ten oosten en westen van het park, elk met eigen parkeerfaciliteiten. Er worden twee clusters voorzien voor sporten in openlucht, waaronder voetbal, korfbal, basket en tennis. Aanvullend is er ook plaats voorzien voor een speeltuin. ‘Voor elk van de huidige clubs wordt er in het ‘nieuwe sportgebied’ de nodige ruimte voorzien’, benadrukt Koen Helsen, ‘ook bijhorende accommodatie, gebouwen en kunstofverhardingen zullen voorzien worden voor zover het landschappelijk karakter dit toelaat’.

Deze verschillende gebieden zullen met elkaar verbonden worden door duurzame en uniforme paden voor voetgangers en fietsers. Gemotoriseerd verkeer wordt uit het park geweerd, waardoor voor de zwakke weggebruikers een verkeersveilige omgeving wordt gegarandeerd.

‘Met de opmaak van dit provinciaal ruimtelijk uitvoeringsplan werd een geordend en samenhangend geheel gecreëerd, waardoor het mooie Rivierenhof terug in zijn waarde wordt hersteld met aandacht voor alle gebruikers van het domein’, besluit de deputé.