Buitenschrijnwerk

Een architecturale tuinkamer met een modern en strak design

Miniflat pakt op Batibouw 2009 uit met zijn nieuwe architecturale tuinkamer. Deze moderne en strakke profielconstructie is de perfecte overgang tussen het binnen- en het buitenleven.

Deze hedendaagse uitvoering van “de veranda” is enig in zijn soort door de unieke draagstructuur langs de binnenzijde. Daardoor steunt het profiel niet op de ramen maar op een intern frame. De draagstructuur van massieve houten palen langs de binnenkant staat in mooi contrast met de strakke en slanke zwarte ramen van de buitenstructuur.

De voordelen van dit systeem zijn legio

Om te beginnen heeft de tuinkamer slechts een minimale dakrand, wat esthetisch een buitengewoon slank effect oplevert. De structuur voorziet bovendien ruimte voor het onzichtbaar wegwerken van airconditioning, verwarming, verlichting en gordijnstangen. Omdat de technische ruimte aan het oog ontrokken wordt, heeft de tuinkamer een strak en minimalistisch design langs de binnenkant.
Op het plat dak ligt een lichtkoepel met zonwerende beglazing om zo de indirecte lichtinval in de aangelegen kamer te stimuleren. Deze lichtkoepel is volledig horizontaal geplaatst voor een modern effect, wat op zich ook al een innovatie is.

Een ander niet te versmaden voordeel van het interne frame zijn de grote ramen die langs het plafond doorschieten. Omdat ze geen deel uitmaken van de dragende structuur van de constructie, zweeft het plafond als het ware tussen het glas en lijken de ramen door te lopen tot in de hemel. De slanke hefschuiframen van drie meter hoog zijn bovendien uniek. Miniflat is de eerste producent die ramen van dat formaat aanbiedt.
Op de ramen kunnen afneembare zonweringpanelen geplaatst worden. Dit moderne design bestaat uit massief cederhouten balkjes van 40 op 40 millimeter met een onderlinge afstand van 20 millimeter. Het gecreëerde schaduwspel in de tuinkamer zorgt in combinatie met de zware gordijnen voor een geborgen en huiselijke sfeer. Bovendien geven de zonweringpanelen een rustpunt in de voor de rest volledig glazen constructie en wordt inkijk door de buren vermeden.

Daarnaast voldoet de architecturale tuinkamer van Miniflat aan de strengste normen. Zo is ze volledig NBN S23 veilig, wat betekent dat de wanden voorzien zijn van veiligheidsglas tegen verwondingen, mocht er zich glasbreuk voordoen. Ook de EPB normering voor maximale isolatie en verluchting wordt gerespecteerd via de quasi onzichtbare Renson Invisivent verluchtingsroosters en thermisch onderbroken Forster profielen. Renson is Europese marktleider en trendsetter in ventilatie en zonwering. De Invisivent verluchtingsroosters zorgen ervoor dat de tuinkamer niet te warm wordt in de zomer en geen last heeft van vocht en koude in de winter. Door de afvoer van warme en vochtige lucht en de toevoer van verse lucht, heerst er een continu aangenaam en gezond binnenklimaat in de tuinkamer. Het Invisivent verluchtingssysteem is autoregulerend omdat het reageert op drukverschillen en windsterkte en is bovendien onderhoudsvrij. Omdat het bovenop het raamprofiel gemonteerd wordt, blijft zowel een maximale lichtinval als het esthetisch karakter behouden.