Een aannemer zonder bewijs van vakkennis? Uiterst slecht idee!

  BE   9 juli 2018 Bron: Confederatie Bouw
Een aannemer zonder bewijs van vakkennis? Uiterst slecht idee!
De Confederatie Bouw is niet te spreken over het idee om de vestigingsreglementering af te schaffen. Volgens een studie van het Federaal Planbureau biedt de liberalisering van een aantal gereglementeerde beroepen hťťl wat economische voordelen. Het zou onder meer een stimulans zijn voor oprichting van nieuwe bedrijven. De Confederatie Bouw heeft zo haar bedenkingen. ďOm in de bouwsector actief te zijn, heb je de juiste beroepskwalificaties nodig. Als nieuwkomers niet de vereiste beroepskennis hebben, brengt dat grote risicoís met zich mee. Voor de aannemer maar zeker voor de (ver)bouwer.Ē

Het idee om de vestigingsreglementering anders te organiseren duikt weer op. Vandaag kennen wij in ons land 132 gereglementeerde beroepen. Alleen wie aan bepaalde voorwaarden voldoet, mag zulke beroepen uitoefenen. Onder meer voor de bouw, elektrotechniek en aanverwante beroepen, is een bewijs van beroepsbekwaamheid vereist. De vraag is alleen hoelang nog?

De studie van het Federaal Planbureau kwam er onrechtstreeks via de Europese Commissie. Die verwijt ons land dat de strikte reglementering in onder meer de bouwsector de concurrentie bemoeilijkt. Een vrije toegang tot de beroepen zou nieuwe spelers toelaten en zou het bruto binnenlands product met 2 miljard Ä doen toenemen. ďMaar alleen kijken naar de economische voordelen is simplistisch en karikaturaalĒ, zegt Jean-Pierre Liebaert, directeur economisch departement bij de Confederatie Bouw.

Mťťr faillissementen dreigen

Met een afschaffing van de vestigingsreglementering in de bouw zijn volgens de Confederatie meer faillissementen te verwachten, en mťťr problemen voor de (ver)bouwer ďHoe ga je bijvoorbeeld de stabiliteit garanderen van een bouwwerk als je niet de vereiste vakkennis hebt? En wat als een elektricien niet weet wat het Algemeen Reglement op de Elektrische Installaties (A.R.E.I.) inhoudt? Hoe gaat zo iemand tewerk als zijn installatie wordt afgekeurd? Ga je dan als consument telkens betalen voor een nieuwe keuring? Veiligheid is een belangrijk aandachtspunt in de bouw. Vakkennis is daarvoor noodzakelijk.Ē

ďVergelijk het met het afschaffen van een rijbewijsĒ

Of de huidige regels dan niet verstikkend werken? ďVergelijk het met een rijbewijs. Je moet geen monteur zijn om met een auto te rijden. Dat gaat te ver. Maar kennis van de verkeersregels en op zijn minst een paar uur praktijkervaring, zijn een must voor de veiligheid. Ook al zou je meer autoís verkopen als voortaan iedereen achter het stuur mocht zitten zonder rijbewijs. Dat is in de bouwsector niet anders!Ē stelt Jean-Pierre Liebaert vast.

Lees ook:

  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Credishop
  • Loxone
  • bouwinfo