Duurzaam Bouwen

Ecowonen als in een termietenheuvel

Hellevoetsluis wil in Nederland graag voorop lopen als het gaat om duurzaam bouwen. Vier ecowoningen, gebaseerd op onder meer een termietenheuvel, zijn een stap in de goede richting.

Veel glas en gras
Ze zien er misschien uit als stomme beestjes, vertelt architect Jamie van Lede, maar termieten hadden eeuwen geleden al een goede architectonische visie. Zo groeven de beestjes luchtkanalen van hun termietenheuvel tot onder een sloot of waterpartij. Op die manier werd de warme zomerlucht automatisch gekoeld. In de nieuwe ecowoningen in Hellevoetsluis zal diezelfde techniek worden toegepast.
Een dak van gras heeft alleen maar voordelen. Het zorgt binnenshuis voor een optimale luchtvochtigheid en is goedkoop in onderhoud. Een oprit van grind zal er niet komen; perzikpitten zijn net zo goed en zijn gratis bij een conservenfabriek.

Vuur, water, aarde en lucht
Ook de zon speelt straks een belangrijke rol. Zonnepanelen zullen zo veel mogelijk stralen opvangen en het huis is zo geconstrueerd dat zo veel mogelijk zonlicht wordt opgevangen. De voorgevel bestaat voor 60 procent uit glas.
Kortom: de woning is zo milieuvriendelijk als maar kan. Doorspoelen met regenwater en het hergebruik van het warme douchewater zijn er straks volstrekt normaal. Alle elementen spelen een belangrijke rol in het ontwerp: vuur, water, aarde en lucht. Het gaat om een ’elementenwoning’. Een gasaansluiting zal er niet eens zijn; zonneboilers moeten zorgen voor warm water aan de Noordse Molendijk, waar vier van zulke ecowoningen moeten verrijzen. Wanneer dat precies het geval zal zijn, en hoe de woningen er exact uit komen te zien, is nog onduidelijk.

Budget neutraal
Wethouder Atie Koster hoopt in ieder geval dat het project nu zo snel mogelijk van de grond komt. Ook de raadscommissie stadsontwikkeling en beheer lijkt enthousiast, zo lang de gemeente er maar niet te veel geld aan verliest. Het project moet ’budget-neutraal’ worden uitgevoerd, luidt de eis van de commissieleden. Architect Van Lede, die voor het ontwerp van zijn ’elementenwoning’ al een belangrijke prijs won, heeft er in ieder geval alle vertrouwen in. De woningen kunnen grotendeels van tevoren in een hal worden geproduceerd, met als een van de voordelen dat bouwafval netjes kan worden opgeruimd. Ook is een woning op die manier veel sneller te realiseren.
Van Lede: ,,Duurzaam bouwen is leuk, inspirerend en vanzelfsprekend. Dit moet en zal de toekomst worden.’’ En Hellevoetsluis krijgt wat ze wil: de gemeente loopt voorop.