Algemeen

Eames Elephant chair voor kinderen in kunststof

Toen Vitra vorig jaar, naar aanleiding van de 100ste verjaardag van Charles Eames, een gelimiteerde oplage - totaal 2.000 stuks - van de Plywood Elephant lanceerde werd dat bij het publiek enthousiast onthaald.
De in 1945 ontworpen, maar nooit eerder in productie genomen, dikhuiden waren in een mum van tijd uitverkocht, ondanks hun relatief hoge prijs – te verklaren door de aanzienlijk hoge fabricagekosten. De meeste eigenaars beschouwen hun Plywood Elephant echter niet als speelgoed, maar als een verzamelstuk. Dat is met het oog op de gelimiteerde oplage weliswaar zinnig bij een dergelijk fraai object maar toch wat betreurenswaardig. Oorspronkelijk hadden Charles en Ray Eames de olifant eigenlijk voor kinderen ontworpen. Dat dit destijds niet zo werd opgevat, lag overigens vooral aan de hoge productiekosten en de gebrekkige distributiemogelijkheden.

In dit kader heeft Vitra besloten een kunststof versie van de olifant uit te brengen, die ook qua prijs meer 'geschikt is voor kinderen'. Door de verandering van materiaal, beantwoord de olifant niet alleen aan het oorspronkelijke idee van de ontwerpers maar ook aan het motto waaruit veel van hun werken ontstonden: "The most of the best to the greatest number of people for the least."

In dit verband zou gewezen moeten worden op het feit dat Charles en Ray Eames de eerste ontwerpers waren die, in 1950, synthetische materialen introduceerden in de meubelindustrie. Hierdoor konden ergonomische zitschalen relatief goedkoop geproduceerd worden.

Evenals de huidige kunststof zitschalen van stoelen als de Eames Plastic Armchair of de Eames Plastic Side Chair van Charles en Ray Eames, is ook de Plastic Elephant vervaardigd van polypropyleen, 100% recycleerbaar. Hij is verkrijgbaar in zes kleuren (rood, roze, lichtblauw, lichtgroen, wit en lichtgrijs) en laat menig kinder- en ouderhart sneller kloppen, als speelgoed of als object voor de kinderkamer. De Eames Plastic Elephant kost 185,34 euro.

Vanzelfsprekend beschikt de Eames Plastic Elephant over de vereiste GS- en CEveiligheidscertificaten voor speelgoed.
Build for Life