Duurzaam Bouwen

EU haalt doelstelling duurzame energie

Europa zal erin slagen tegen 2020 20,7 procent van de energiebehoefte duurzaam te produceren. Dat blijkt uit een analyse van de actieplannen voor duurzame energie die de 27 EU-lidstaten moesten indienen bij de Europese Commissie.

De analyse werd gemaakt door de European Wind Energy Association (EWEA). Uit het onderzoek blijkt dat 25 lidstaten hun nationale doelstellingen lijken te halen, waarvan 10 lidstaten ruimschoots. Enkel Luxemburg en Italië zouden niet slagen in hun nationale opzet zonder samenwerkingsmechanismen.

Volgens de organisatie zal België het vooropgestelde doel van 13 procent duurzame energie halen. Zweden zal de kroon spannen, met een aandeel van 50,2 procent hernieuwbare energie tegen 2020. Hekkensluiter Luxemburg daarentegen zal het vooropgestelde doel van 11 procent niet halen, en zal maar 8,9 procent verwezenlijken, verwacht EWEA.

De belangenbehartiger van de windenergiesector verwacht dat windenergie voor 14 procent zal instaan voor de totale Europese elektriciteitsbehoefte. Hydro-energie zou goed zijn voor 10,5 procent, biomassa voor 6,6 procent en zonne-energie voor 2,7 procent.