Bedrijfsnieuws

ENCI schrapt 270 banen bij Nederlandse cementdivisie

Cementfabriek ENCI in Maastricht stopt eind volgend jaar definitief met de winning van mergel en de vermaling ervan tot halffabrikaten. Ruim 220 van de 350 werknemers komen daardoor op straat te staan.

De fabriek van ENCI in Maastricht blijft voortbestaan als maalbedrijf. Net als in de ENCI-vestigingen in IJmuiden en Rotterdam, zullen er geïmporteerde halfproducten van mergel vermalen worden tot cement. De cementwinning wordt gestaakt.

Dat heeft de ENCI-directie gistermiddag bekendgemaakt. De maatregel maakt deel uit van een grotere reorganisatie die moederbedrijf Heidelberg Cement doorvoert in de Benelux. Het concern grijpt naar eigen zeggen in “om de concurrentiepositie op de cementmarkt op middellange en lange termijn veilig te stellen”. Momenteel is door een lagere vraag sprake van overcapaciteit.
Alle vestigingen van de cementtak van ENCI in België, Nederland en Luxemburg worden gereorganiseerd, met uitzondering van het bedrijf in Gent. De fabriek in Maastricht krijgt de hardste klappen, maar ook de vestigingen in IJmuiden en Rotterdam komen er niet zonder kleerscheuren van af.
Door het stilleggen van de Maastrichtse klinkeroven - waar onder grote hitte een halfproduct van mergel wordt gestookt - komen 224 man zonder werk te zitten. In IJmuiden verdwijnen 19 banen, in Rotterdam 7. Op het hoofdkantoor van ENCI in Den Bosch worden nog eens 20 arbeidsplaatsen geschrapt. Het totalen banenverlies in Nederland komt daarmee op 270. In België staan 200 banen op de tocht.

Emotie
De aangekondigde inkrimping leidde gisteren tot emotionele reacties van werknemers. Boze medewerkers plakten affiches op ramen en deuren van het ENCI-gebouw in Maastricht met teksten als ‘eerst onze fiets, nu onze oven’ en ‘wij staan op straat’. Op vlaggen werd de naam Heidelberg Cement doorgestreept. De werknemers zijn vol onbegrip omdat de Maastrichtse vestiging winstgevend is en gebruik maakt van de de nieuwste milieutechnieken.
Voor de vakbonden is de sluiting van de oven evenmin bespreekbaar. H. Kijzers van FNV Bondgenoten vindt dat “Nederland moet boeten voor de overcapaciteit in België”. De vakbondsbestuurder maakte duidelijk het massaontslag “niet te zullen accepteren en er alles aan te zullen doen om het te dwarsbomen”.
De bond is zo boos dat hij er niet aan denkt om met ENCI over een sociaal plan te gaan praten. “Er is geen enkele reden om te stoppen met de mergelwinning en de cementproductie. ENCI moet gewoon door blijven draaien.” Een groot deel van het personeel van de Maastrichtse cementfabriek gaf gisteren blijk voorstander te zijn van acties.
Build for Life