Architectuur

EGM Architecten ontwerpt nieuw Politiebureau Feijenoord op Rotterdam-Zuid

EGM Architecten ontwerpt nieuw Politiebureau Feijenoord op Rotterdam-Zuid
Beeld: © EGM architecten
De vertrouwde politieaanwezigheid op Rotterdam-Zuid krijgt een eigentijdse upgrade met het nieuwe Politiebureau Feijenoord, ontworpen door EGM Architecten. Het historische politiebureau aan het Sandelingplein uit 1936, bekend om zijn markante uitstraling, wordt gerenoveerd en aangevuld met moderne nieuwbouw. Deze transformatie creëert een inspirerende werkplek voor de agenten van politie basisteam Feijenoord en versterkt tevens de band met de wijkbewoners. Het nieuwe teambureau wordt een toegankelijke ontmoetingsplek waar men met vragen of problemen terecht kan.

EGM Architecten ontwerpt nieuw Politiebureau Feijenoord op Rotterdam-Zuid
Beeld: © EGM architecten

Politie zichtbaar in de stad

De politie werkt hard aan zichtbaarheid in de wijken en met de heropening van dit politiebureau krijgt Bloemhof weer een wijkbureau. Het karakteristieke pand, duidelijk zichtbaar op de kruising Groene Hilledijk-Strevelsweg, wordt gerenoveerd en uitgebreid met moderne nieuwbouw. Deze uitbreiding bouwt voort op de stijl van het bestaande jaren '30-gebouw en vormt een harmonieuze eenheid die past bij de andere hoekgebouwen aan de Strevelsweg. Het nieuwe deel krijgt een eigentijdse uitstraling en is ontworpen door EGM Architecten. Het vernieuwde politiebureau biedt ook een samenwerkruimte voor de buurt en geeft het Sandelingplein een kwaliteitsimpuls.

Het complex is drie verdiepingen hoog, met op eerste en tweede verdieping de kantoren. Oud en nieuw sluiten secuur op elkaar aan, zowel in de gevel en de rooilijn, als door een zorgvuldig gekozen materialisatie. Het nieuwe deel is in kleur en ritmiek een eigentijdse exponent van het bestaande gebouw. Dit past in de Rotterdamse traditie van behoud van bestaande, en ontwikkelen van nieuwe kwaliteiten. Op deze drukke binnenstedelijke plek is gezorgd voor een veilige en discrete parkeergelegenheid voor politievoertuigen en -fietsen.

EGM Architecten ontwerpt nieuw Politiebureau Feijenoord op Rotterdam-Zuid
Beeld: © EGM architecten

Prettig werken

Het teambureau huisvest straks het basisteam Feijenoord. Het publieksgebied aan de Groene Hilledijk is op de hoek van het bestaande pand herkenbaar gemaakt. De samenwerkruimte is de plek voor ketenpartners. Hiermee is het gebouw gemakkelijk benaderbaar en toegankelijk voor buurtbewoners om vragen te stellen of problemen in de wijk aan te kaarten. Achter het publieksgebied en op de verdiepingen bevinden zich de voor het publiek afgeschermde politiewerkgebieden. Een flexibel in te delen plattegrond biedt ruimte om te werken en te ontmoeten. Vanuit het concept 'rumoer – ruis – rust' heeft het gebouw in het hart diverse ontmoetings- en samenwerkruimten. De route vanuit de bestaande bouw naar de nieuwbouw verbindt de verdiepingen op een functionele en uitnodigende wijze. Uitnodigende trappen stimuleren medewerkers elkaar te ontmoeten en samen te werken.

Duurzaam

Het bestaande pand stamt uit de jaren '30 en vereist een grondige vernieuwing tot een toekomstbestendig politiebureau. Het duurzame ontwerp beperkt de energievraag door het toepassen van hoogwaardige isolatie en nieuwe kozijnen met triple beglazing. Het gebouw zal gasloos zijn en full electric functioneren, mede gevoed door het grote aantal PV-cellen op de daken. De platte daken zijn voorzien van groen en samen met het terrein ingezet voor de gelijkmatige opvang en berging van regenwater. De nieuwbouw is ontworpen met maximale flexibiliteit voor toekomstige nieuwe indelingswensen.

Sociaal hart

Het gebouw versterkt verbindingen en ontmoetingen binnen de politie, faciliteert sociale saamhorigheid, en biedt tegelijkertijd voldoende functioneel vormgegeven werkruimte, waar in alle rust geconcentreerd gewerkt kan worden. Op de plek waar oud en nieuw elkaar raken, komt het sociale hart van het bureau. Een vide verbindt de eerste en tweede verdieping met elkaar. Trappen verbinden alle werkvloeren, en brengen medewerkers samen in de 'huiskamer'. Ook de briefingruimte en het bedrijfsrestaurant liggen aan dit sociale hart.

Alle werkverdiepingen zijn gelijkwaardig aan elkaar. Dit biedt flexibiliteit in mogelijk veranderend gebruik in de toekomst. Het publieksgebied met centrale balie en aangifteruimten ligt in de oudbouw aan de Groene Hilledijk.

EGM Architecten ontwerpt nieuw Politiebureau Feijenoord op Rotterdam-Zuid
Huidige situatie - Beeld: © EGM architecten

Total Engineering

Het Total Engineering-team onder leiding van EGM architecten, en met Valstar Simonis, Wolf Dikken en Aronsohn, realiseert Teambureau Feijenoord. De integrale aanpak van Total Engineering, gecombineerd met BIM, ontzorgt de politie maximaal gedurende alle projectfasen. EGM heeft, als full-service architectenbureau, ruime ervaring met deze vorm van samenwerking. Het resultaat is een integraal ontwerp dat naadloos aansluit bij de wensen en eisen van de politie.