Energie

Duurzame energie? Slimme energie is de toekomst!

Duurzame energie? Slimme energie is de toekomst!
Er was eens een heel simpele energiemarkt: een gebruiker was een afnemer en kocht energie bij het lokale nutsbedrijf. Als je energie nodig had, voor de vaatwasser bijvoorbeeld, kocht je deze automatisch via het energienet (oftewel “het net”) van dat nutsbedrijf. Maar de tijden veranderden en de energiemarkt werd een stuk ingewikkelder. Niet in de laatste plaats door de opkomst van hernieuwbare energie zoals zonne- en windenergie. Hierdoor is het niet alleen mogelijk dat er op verschillende tijden van de dag verschillende tarieven toegepast worden, je huis kan ook energie van verschillende bronnen gebruiken.

Als je huis over een pv-installatie beschikt kan je gebruikmaken van deze zonne-energie. En heeft je huis daarnaast energieopslag voor de opgewekte zonne-energie, is dat nog een energiebron waar je gebruik van kunt maken. En dan is er nog de mogelijkheid om energie van de pv-installatie te verkopen aan het nutsbedrijf waar je klant bent. Dit maakt je dus zowel een klant als een aanbieder van energie.

Ook al is er veel veranderd op de energiemarkt, er is één ding dat nog steeds ontbreekt: keuze.

Zeker, door een pv-systeem te installeren kun je tot op zekere hoogte bepalen of je energie betrekt van een nutsbedrijf of je eigen, schone zonne-energie gebruikt. Maar die vlieger gaat alleen op als de zon schijnt. Dus sowieso niet ’s avonds of ‘s nachts, wanneer huishoudens doorgaans de meeste energie verbruiken. Jouw keuze van energiebron is dus op de meeste tijden heel erg beperkt.

Deze situatie zal echter binnenkort veranderen door nieuwe oplossingen die je volop keuzevrijheid gaan bieden. Jouw huis kan daarmee op elk moment van de dag contact hebben met verschillende energiebronnen en automatisch een bron kiezen. Meestal zal dat gebeuren op basis van de voordeligste prijs. Dit soort oplossingen staat continu in contact met de energiemarkt en beslist zelfstandig waar het energie voor de beste prijs kan kopen. Daarbij houdt het rekening met jouw voorkeuren. Als de zon schijnt en je een pv-installatie hebt, is zonne-energie de voor de hand liggende keuze. Heb je een eigen energieopslag, bijvoorbeeld van Tesla of Enphase, beslist het systeem of het beter is om deze opgeslagen energie te gebruiken of energie via het net te kopen. Dus, in principe krijg je de macht in handen om op jouw eigen manier actief te zijn op de energiemarkt.

Duurzame energie? Slimme energie is de toekomst

Slimmere huizen

De slimme huizen van de toekomst zullen je dus niet alleen in staat stellen om vanaf afstand de kachel aan te zetten of je waarschuwen als er verdachte activiteiten gaande zijn rondom of in jouw huis. Veel meer zullen huizen, uitgerust met de juiste technologie, een actieve rol spelen op de energiemarkt. In eerste instantie zal de technologie alle elementen van het energiesysteem van je huis aan elkaar koppelen en de desbetreffende informatie verzamelen. Denk bijvoorbeeld aan de pv-installatie, de energieopslag en monitoring software. Maar ook aan doodgewone huishoudelijke apparaten zoals de koelkast en TV. Het resultaat is een echt slim huis dat zijn eigen energie-consumptie en -productie beheert en optimaliseert.

Bij Enphase noemen zij deze oplossing “Ensemble”. Ensemble verandert je rol op de energiemarkt; van een pure consument tot een beslisser. Je bepaalt zelf de parameters. Ensemble beslist op basis van deze parameters of het huis wordt verwarmd door energie van het net of van jouw pv-installatie, of het voordeliger is om zelf opgewekte energie op te slaan of te verkopen via het net. En natuurlijk is het geen statisch systeem: het leert in de loop der tijd, neemt beslissingen binnen milliseconden op basis van de meest recente informatie en optimaliseert zichzelf continu om op elk moment van de dag de meest economische en duurzame keuze te maken.

Oplossingen als Ensemble staan niet op zichzelf. Zij maken deel uit van een algehele paradigmaverschuiving op de energiemarkt. Dit geldt niet alleen voor industrielanden zoals Nederland, maar gaat ook invloed hebben binnen opkomende economieën. Meer daarover in een latere bijdrage.

Ook interessant