Duurzaam Bouwen

Duurzaamste onderwijsgebouw volledig in led-verlichting

Voor de nieuwbouw Faculteit Educatie (FED) van de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen wordt het complete lichtontwerp volledig in led gerealiseerd. Het resultaat is een innovatief ontwerp met een belangrijke bijdrage in de Greencalc-score, een besparing in de gehele keten van kosten in de bouw, installatie, energieverbruik, onderhoud en met langdurig beter zicht voor de gebruikers. KelvinNL is verantwoordelijk voor de ontwikkeling.

Een bijzonder gebouw vraagt om bijzondere oplossingen
Het bijzondere ontwerp van de architect met multifunctioneel gebruik van ruimtes, gecombineerd met de duurzaamheidambities vanuit de hogeschool, vormen een uitdaging voor het lichtontwerp. Het advies- en projectteam van KelvinNL heeft de gewenste led-oplossing gevonden en opgenomen in het lichtontwerp.

In het bijzonder is het zes verdiepingen tellende atrium, dat als een geheel gelijkmatig verlicht moet worden, een belangrijk centraal gebied om extra aandacht te geven. Hierin zijn ook enkele loopbruggen opgenomen, die individueel het atrium aanlichten. Door in de ontwerpfase te kiezen dit atrium als één geheel te benaderen, in plaats van als separate ruimtes of etages, is een gelijkmatige lichtverdeling verkregen, met minder armaturen en kan het door de architect gekozen lijnenspel worden geaccentueerd.



De twee sporthallen worden ook multifunctioneel gebruikt en hebben hierdoor verschillende eisen en wensen m.b.t. de verlichting. De hallen worden voor sportactiviteiten, wedstrijden (conform NOC-NSF verblindingsrichtlijnen) en het afnemen van tentamens gebruikt. Met led-lichtlijnen die instelbaar zijn op deze eisen en tevens als noodverlichting dient, is een duurzame oplossing gevonden die aansluit bij al deze behoeften.

De verlichting in de ondergronds parkeergarage van drie niveau’s, is opgezet om bezoekers een veilig gevoel te geven en van goed zicht te voorzien. Het lichtontwerp van KelvinNL zorgt ervoor dat er 30% minder armaturen nodig zijn, een energiebesparing per armatuur van 40% wordt gerealiseerd met een zeer lange levensduur.

Het resultaat is een zeer energiezuinig ontwerp met een verhoging van de Greencalc-score van 14 punten. In de bouwfase is reeds een kostenreductie behaald door efficiënte oplossingen te kiezen en met oog voor detail een lichtplan te ontwikkelen, waardoor de meerkosten voor de aanschaf direct verantwoord zijn.

Duurzaamheid
Het nieuwe gebouw voor Faculteit Educatie is het duurzame gezicht van de Campus Nijmegen. Duurzaamheid is op alle niveaus doorgevoerd: zowel op water- en materiaalverbruik, luchtkwaliteit, akoestiek, visueel comfort en nu dus ook d.m.v. verlichting. Deze nieuwbouw zal niet alleen maar het meest duurzame onderwijsgebouw van Nederland zijn, maar vooral een gezond gebouw zijn waarin het prettig verblijven is, waaraan de led-verlichtingeen wezenlijke bijdrage zal leveren.