Verbouwen

Duurzaamheid geen prioriteit bij vernieuwing grote NS-stations

De NS-stations van Amsterdam CS, Breda, Den Haag CS, Delft, Arnhem, Rotterdam CS en Utrecht CS worden opgeknapt, maar duurzaamheid heeft daarbij geen prioriteit. Alleen op de stations van Rotterdam CS en Utrecht CS worden zonnepanelen geplaatst. In Rotterdam zal ook een warmtekoudeopslag worden geïnstalleerd. Projectmanager Eric van der Meer voorziet dat daardoor 15% van de energiebehoefte op het station zelf opgewekt kan worden.

De ontwerpen voor de vernieuwingen zijn een jaar of vijf geleden gemaakt. Toentertijd was energieneutraal bouwen geen populair onderwerp bij het Rijk. De capaciteit van ProRail staat door de werkzaamheden flink onder druk. Tussen 2010 en 2015 worden honderden miljoenen geïnvesteerd in de werkzaamheden. Utrecht en Arnhem profiteren daarbij van het geld dat was vrijgemaakt voor de hogesnelheidslijn (hsl). De hsl-oost zou in deze twee steden stoppen, maar dat plan werd geschrapt. Het geld voor de stations bleef beschikbaar.

Het station Rotterdam CS heeft momenteel een capaciteit van 100.000. Na de geplande oplevering, eind 2012, is de capaciteit verhoogd naar 320.000. Het nieuwe station krijgt zeven sporen en wordt overkapt door rood en geel glas dat deels is voorzien van zonnecellen.

Gebaseerd op: Cobouw