Duurzaamheid en thermisch comfort in school Wetteren

  BE   18 februari 2014 Bron: Redactiebureau Palindroom
Betonfabriek Coeck en isolatiespecialist Recticel Insulation hebben in Wetteren samen aangetoond wat duurzame scholenbouw is. Met de uitbreiding van het Scheppersinstituut bouwden ze er mee aan een voorbeeldproject als school voor de toekomst. Dankzij de kwaliteitsvolle betonblokken van Coeck en ultradunne, efficiŽnte Eurowall spouwisolatie van Recticel Insulation vormden ze een duo dat naadloos op elkaar wist in te spelen. De focus lag niet alleen op duurzaamheid, maar ook op thermisch comfort, akoestiek, een interessante prijs/kwaliteitverhouding en veiligheid. De toekomst van het Scheppersinstituut is voor vele jaren verzekerd.
Het gebruik van betonblokken kent een lange traditie in scholenbouw en is actueler dan ooit. Zeker nu de vraag naar milieuvriendelijke en duurzame materialen hoog op ieders lijstje staan. Betonblokken zijn immers vervaardigd uit alleen maar natuurlijke grondstoffen die overvloedig aanwezig zijn zoals zand en granulaten (85 %), uit cement (9 %) en water (6 %). Het resultaat is een product dat een lange levensduur garandeert. Ook met Eurowall spouwisolatie van Recticel Insulation zit u gebeiteld qua duurzaamheid. Door de isolatieplaten van Recticel Insulation te gebruiken, geniet u van een levenslange garantie op de isolatiewaarde. De isolatieplaten zijn bovendien waterafstotend, vormvast en bestand tegen krimpen. Met Eurowall isolatie creŽert u een doorlopend isolatieschild waardoor het gebouw perfect geÔsoleerd blijft, een leven lang. Goed voor het milieu en een stevige besparing op de energiefactuur.

Aangenaam in de klas

Een aangename en constante temperatuur in de schoolgebouwen is een must voor een optimale leeromgeving. Op dat vlak is er de thermische inertie, ťťn van de slimme eigenschappen van betonblokken, die zorgt dat het beton de warmte opvangt en buffert. Slechts geleidelijk aan komt deze warmte weer vrij waardoor een aangenaam binnenklimaat, met minimale temperatuurschommelingen ontstaat. Goed voor het comfort en het budget! Ook hier vormt Coeck de perfecte tandem met Recticel Insulation. De Eurowall-platen versterken het binnenklimaat dat aangenaam en constant blijft. De dunne platen hebben een blijvende isolatiewaarde van maar liefst λD 0,023 W/mK!

Betonfabriek Coeck en Recticel Insulation: pioniers in duurzame scholenbouw

Stilte a.u.b.

Stilte is een vereiste in de klas om tot goede resultaten te komen. Betonblokken bieden leerlingen gelukkig een rustige studieomgeving. Dit materiaal verzwakt dankzij zijn hoge massa het luchtgeluid waardoor er geen lawaaihinder is tussen twee klassen of met de refter of gang. Met hun akoestiek verbeterende werking zijn de SONUS betonblokken van Coeck perfect geschikt voor ruimtes waar gevaar op veel nagalm en een slechte spraakverstaanbaarheid kunnen optreden. De SONUS Block is een innovatieve betonblok voor zichtwerk met een groot geluidsabsorberend vermogen door de twee verticale gleuven in de bouwsteen. De gleuven staan in verbinding met een achterliggende holle ruimte die het geluid als het ware absorbeert.

Veilig en creatief

Bouwen met betonblokken garandeert dankzij de hoge brandweerstand. een veilige leeromgeving. De stabiliteit van betonbouw blijft lang behouden wanneer het noodlot toe zou slaan. Een belangrijk voordeel van de hoge drukweerstand en draagkracht van een betonblok is de grote ontwerpvrijheid. Denk maar aan de mogelijkheden om met bijvoorbeeld grote raampartijen te werken. Een eigenschap die Coeck deelt met Recticel Insulation. De dunne isolatieplaten hinderen een architect evenmin in zijn ontwerpvrijheid. Van een grote isolatiedikte die zijn werk beperkt, is immers geen sprake.

Blijven innoveren

Op budgettair vlak is Eurowall-spouwisolatie een dubbele meevaller in de portefeuille. De platen doen niet alleen besparen op energiebesparing, Ook de plaatsing staat garant voor tijds- en geldwinst. Een Eurowall-isolatieplaat beschikt aan de vier zijden over een tand- en groefkliksysteem. Dat biedt vele voordelen: een doorlopend isolatieschild, een betere winddichtheid en extra energiewinst. Ook de bekleding springt in het oog. Eurowall-isolatie bestaat aan ťťn zijde uit reflecterende bekleding voor een betere isolatie. Deze zijde wordt in de richting van de luchtspouw aangebracht. Hierop is standaard een rasterpatroon voorzien om de plaats voor spouwankers gemakkelijker te bepalen. De andere zijde, met een matte bekleding, biedt bescherming tegen mogelijke aantasting door cement. Daarmee beschikt het Scheppersinstuut over een doorgedreven spouwmuurisolatie van de beste kwaliteit. Nog kan het beter, want Recticel Insulation zit niet stil. Met de nieuwe Eurowall 21-spouwisolatie gaat het bedrijf nog een stap verder. De vernieuwde plaat behaalt een isolatiewaarde die nog 10 % beter is, goed voor 0,021 W/mK! Kom het ontdekken op Batibouw.

Budgetvriendelijk

Niet alleen Eurowall-isolatie staat voor geldbesparing en innovatie. Beton is eveneens op budgettair gebied een geschikte optie voor alle bouwwerken. Zichtbetonblokken, maar ook standaardbetonblokken hebben geen afwerking zoals bepleisteren, schilderen... nodig. Bovendien zorgen het productieproces en de eigenschappen van de nieuwe en innovatieve tand- en groefblok voor een enorme tijdswinst. Zo verhoogt de nieuwe blok van Coeck door zijn ingenieuze verbinding het rendement tijdens de uitvoering aanzienlijk, bovendien wordt het mortelverbruik gereduceerd. Een goede prijs-kwaliteitverhouding is uw deel. Zeker wanneer u de levensduur van een betonblok in het achterhoofd houdt. Ook onderhoud is quasi overbodig. De wanden blijven er lang mooi en proper uitzien.

Praktijkles

Dat bouwen teamwork is, hebben niet alleen Betonfabriek Coeck en Recticel Insulation aangetoond in Wetteren. De leerlingen bouw, renovatie, sanitair, verwarming Ö van het Scheppersinstuut waren hiervan het beste voorbeeld. Zij werkten mee aan de bouw. Een mooiere praktijkles dan zelf een stuk school bouwen, is er niet. Het investeren in opleiding en degelijk geschoolde toekomstige werkkrachten maakte het duurzame karakter van het gebouw compleet.

Lees ook:

  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Credishop
  • Loxone
  • bouwinfo