Duurzaam Bouwen

Duurzaam onderwijsgebouw oplossing ruimtebehoefte TU Delft

Op donderdag 24 september 2009, om 11.50 u, opent de TU Delft haar nieuwe onderwijsgebouw aan de Kluyverweg 5 in Delft. Het gebouw is overgenomen van Hogeschool INHolland en biedt een duurzame, snelle en relatief goedkope oplossing voor de behoefte aan extra en moderne onderwijsruimte voor het groeiende aantal studenten.

Sinds enkele jaren groeit de TU Delft snel. In september j.l. zijn er ongeveer 20% meer eerstejaars aan een studie in Delft begonnen, dan vorig jaar. Tegelijkertijd worden hoge eisen gesteld aan onderwijsruimte: er is steeds meer vraag naar hoogwaardige ruimte voor projectonderwijs met voldoende computers voor de studenten. Het nieuwe gebouw biedt 5.000 m2 ruimte voor projectonderwijs, kleinschalige colleges en zelfstudie. Er zijn zo’n 1200 werkplekken gerealiseerd en 200 zitplaatsen voor variabel gebruik. In het gebouw is tevens een kleine bibliotheek van de opleiding Lucht & Ruimtevaart ondergebracht.

Goede sfeer

De behoefte aan ruimte en het beperkte budget kwamen bij elkaar een ‘out-of-the-box’ oplossing, toen Hogeschool INHolland een gebouw in de aanbieding bleek te hebben. In Rotterdam was het gebouw, bestaande uit 275 portocabines, in gebruik als tijdelijke huisvesting. In Delft zijn de kwaliteitsstandaarden gehanteerd van een permanent gebouw. De gevel is extra geïsoleerd en heeft een meer speelse vormgeving gekregen en de inrichting heeft een hoogwaardige afwerking gekregen. Het gebouw is licht en ruim, met wit en zwart als basiskleuren en verschillende kleuraccenten per ruimte. "Een goede sfeer is belangrijk voor goede studieresultaten", zegt Paul Rullmann, die binnen het College van Bestuur verantwoordelijk is voor onderwijs. "Door hergebruik van een bestaand gebouw hebben we een duurzame oplossing gevonden. Die aanpak past bij de TU Delft. Bovendien kost het gebouw een derde van wat een nieuw gebouw had gekost. Zo wil je al je huisvestingsproblemen wel oplossen."