Algemeen

Duurzaam bouwsysteem past om kolommen en liggers

IXO Sustainable Technology BV uit Amersfoort heeft zijn vloersysteem uitgebreid met een koppeling voor kolommen en liggers. Daardoor zijn de toepassingsmogelijkheden van het lichte ruimtevakwerk van hogesterktestaal toegenomen. IXO heeft het systeem ook uitgewerkt voor toepassing als dakvloer met geïntegreerde technische voorzieningen.

Volgens IXO is de belangrijkste reden om het systeem toe te passen de geringe bijdrage aan het bouw- en sloopafval. Een IXO-vloer levert slechts ongeveer 40 procent van de hoeveelheid bouw- en sloopafval van een zware betonnen vloer. Ook op andere punten (materiaalgebruik, emissies en energiegebruik) scoort een IXO-vloer relatief goed voor het milieu. Daarom kreeg het systeem een plaats op het congres ‘Steel in sustainable construction’ van het International Iron and Steel Institute (IISI) in Luxemburg.

Het IXO systeem bestaat uit maatvaste H-profielen van koud gerold hogesterktestaal. Zij worden niet geschroefd of gelast, maar met conische pennen verbonden met schoren en koppelstukken, die aan knooppunten op koppelbuizen worden gehaakt. De hoogte van de vloer en de moduulmaat kan worden aangepast aan de constructie. Ook de lengte en richting van de H-profielen is variabel. Het is zelfs mogelijk om de koppelstukken, schoren en H-profielen een gebogen vorm te geven.

Het systeem is nog niet vaak toegepast. Het is gepresenteerd op vakbeurzen en gebruikt in de standbouw, maar een doorbraak in de uitvoerende bouw is uitgebleven. Toch heeft IXO Sustainable Technology niet stilgezeten. Het bedrijf heeft hulpstukken ontwikkeld om het ruimtevakwerk te verbinden met nieuwe of bestaande kolommen of liggers, die door het vakwerk steken. De IXO-vloer kan dus ook in een bestaand gebouw worden ingevoegd.

Daarnaast is de afwerking van de vloer en het plafond verbeterd. Alle technische voorzieningen passen in de holle ruimte van de vloer. Leidingen komen via de koppelbuizen en de knooppunten naar buiten. Elk knooppunt biedt plaats aan bijvoorbeeld een sprinkler, een armatuur, een aansluiting op de bekabeling of een afvoer. Ook de kanalen van de luchtbehandelingsinstallatie passen in de holle vloerconstructie.

Met brandwerende vloerplaten en steenwol boven de plafondplaten is de brandwerendheid voldoende. De vloerplaten liggen op epdm rubber profielen en vormdelen. Dat levert de nodige akoestische isolatie op. Voor de dakvloer heeft IXO Sustainable Technology licht piramidevormige thermisch isolerende elementen ontwikkeld. Zij worden afgedekt met metalen dakbedekkingspanelen. Ook in de dakvloer is ruimte voor allerlei technische voorzieningen. Bijna alle gangbare gevelsystemen kunnen op het IXO dak aangesloten worden.
Build for Life